U trendu

Nabavite ove biljke, oplemeniće vam dom i privući sreću i bogatstvo

Biljkama u domu nagradićete sebe i svoje bližnje nečim što nosi svoju priču, atmosferu, miris, energiju i lepotu. Biljku možete i pokloniti onome koga volite jer svaki dom ulepšaće nova biljka, začin ili makar samo cvet.

Kao što vaše biljke oplemenjuju vaš dom i život, oplemenite i vi njih. Redovito ih zalivajte, smestite ih kraj dovoljno svetla i na temperaturu koja im pogoduje. Čistite njihove listove od prašine i šapnite im ponekad koju lepu reč.

1. Svekrvin jezik ili sablja (Sansevieria trifasciata “Laurentii”)

Ovo je biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova. Ona iz vazduha pročišćava benzen, formaldehid i trikloroetilen. Nije zahtevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i senku, a možete je držati i blizu radijatora jer taj cvet ne voli puno vlage. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kiseonik proizvodi i noću.

2. Gerber (Gerbera) 
Gerber čisti prostor od azota, benzena i formaldehida. Ovaj je cvet prekrasnih boja i dobro upija i štetne sastojke koji se nalaze u dimu cigarete. Postoji oko 100 raznih vrsta gerbera, a najčešće su žute, ružičaste crvene, narandžaste i bele boje. Nije mu potrebna velika nega, voli sunčana mesta i podnosi velike vrućine. Morate ga samo dovoljno zalivati i dopustiti mu da ulepša prostor.

3. Dracena (Dracaena)

Tropska biljka poreklom s Madagaskara filtrira mnoge toksine, uključujući formaldehid. Ne odgovaraju joj direktna svetlost, promaja i hladnoća. Dopuštaju li uslovi, dracena može narasti i do tri metra te svojom zanosnom pojavom krasiti svaki dom.

4. Aloa Vera
Aloa guta razne štetne spojeve iz vazduha, uključujući zračenje TV ekrana i kompjuterskih monitora. Osim toga, njeni listovi mogu se koristiti i za lečenje opekotina i za izradu raznih blagotvornih sastojaka za kožu. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćivača vazduha.

5. Bambus palma

Ovo je tropska biljka i jedan od najboljih zelenih pročišćivača vazduha. Savršeno filtrira formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Ne sme da stoji direktno na suncu, ali ipak joj treba osigurati dovoljno svetla. Posebna čar ove biljke je što svojim izgledom uvek podseća na topli letnji ugođaj i što njeni listovi nisu opasni za mačke.

6. Ljiljan mira (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’)
Ljiljan mira je sobna biljka koja se hrani štetnim zračenjem i stoga je njeno idealno mesto uz televizor ili monitor računara. Apsorbuje benzen, formaldehid, trikloroetilen, amonijak i ksilen i toluen, koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor.

Kod elegantnog spatifiluma valja pripaziti na njegov otrovan sok jer u dodiru s kožom izaziva iritaciju, a progutaju li se delovi biljke, to će uzrokovati bolove u želucu, pa valja paziti na malu decu i kućne ljubimce.

7. Bršljan
Poznat i kao Hedera helix bršljan je penjačica je koja obično raste oko kuće, a može se negovati i kao sobna biljka. Bršljan uklanja 60 posto plesni iz vazduha i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

8. Fikus
Zimzelena biljka poreklom je iz Indije. Zbog tropskog izgleda lepo će ukrasiti vaš dom, u isto vreme efikasno će ukloniti monoksid, formaldehide i još drugih spojeva iz zraka. Listovi su obično široki, tamnozeleni i sjajni pa ih treba čistiti od prašine kako bi sačuvali svoj sjaj.

Fikusu treba nešto svetla, redovnog zalivanja i đubriva, ali neće da uvene ako ga ostavite i u senci i nekad preskočite zalivanje. Ali pripazite imate li malu decu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

Biljke koje donose blagostanje i zdravlje
Orhideja na stolu u trpezariji, prema tvrdnjama majstora feng shuija, donosi bogatstvo. Želite li privući sreću, stavite bilo koju biljku s crvenim cvetovima s leve strane ulaznih vrata. U zadnje središte poslovnog prostora postavite cvet suncokreta. Prema feng shuiju, tu se nalazi područje slave.

Purpurna orhideja na sredini stola u trpezariji privući će bogatstvo. Zelene biljke donose zdravlje i vitalnost. Ako se oporavljate od bolesti, stavite je u spavaću sobu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar