U trendu

Namirnice koje mnogi drže u špajzu, a ne bi smeli: Među njima čak i ulje, brašno i čaj

Iako već znate koju hranu ne bi trebalo da jedete nakon isteka roka trajanja, poput mleka i sira, ne bi bilo iznenađujuće da niste malo razmislili o hrani koju držite u ostavi, piše „Taste of Home“. Pa da počnemo redom.

Kinoa: Rok trajanja celih zrna kao što su kinoa i spelta u velikoj meri zavisi od njihovog sadržaja masti. Toplota, vazduh i vlaga su tri glavna neprijatelja celih žitarica jer ovi elementi mogu negativno uticati na njihova zdrava ulja, što zauzvrat može dovesti do užeglog. „Zrna uvek treba da izgledaju i mirišu blago. Ako osećate miris ubuđalog ili uljanog, zrno se pokvarilo“, navodi Savet za integralne žitarice.

Kurkuma: Vaši omiljeni mleveni začini poput kurkume, paprike i muskatnog oraščića obično se pokvare tek nakon dve do tri godine. Konzumiranje „starih“ začina nije štetno po vaše zdravlje, ali verovatno više neće delovati na ukus vaših jela. Uradite brzi test mirisa i ukusa da biste utvrdili da li je vaš začin još uvek svež.

Prašak za pecivo: Za sastojke za pečenje važe ista pravila kao za mlevene začine. Kesice praška za pecivo i sode bikarbone će vremenom izgubiti svoja svojstva, te vam neće pomoći u narastanju kolača. Možete ih testirati ovim jednostavnim naučnim eksperimentom u vašoj kuhinji: pomešajte sodu bikarbonu sa sirćetom i praškom za pecivo sa vrelom vodom. Ako se pene i formiraju mehuriće, to znači da su sastojci još dovoljno sveži za pečenje.

Orašasti plodovi i semenke: Oljušteni orašasti plodovi poput badema i kikirikija mogu se jesti u periodu od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Orašasti plodovi i semenke imaju tendenciju da imaju puno ulja, a to ulje će užegnuti nakon nekoliko meseci u ostavi, rekao je Trig Siverson, kuvar i suosnivač Feel Good Foods. Znaci užeglosti oraha ili semena su miris ili boja nalik na travu i tamni ili masni izgled. Za optimalnu svežinu i dugovečnost, stavite orašaste plodove i semenke u providnu vreću za zamrzavanje i stavite u frižider, gde mogu biti i do godinu dana.

Slatkiši: „Ako postoje bezbednosni problemi sa slatkišima, to je obično pitanje kvaliteta, a ne roka trajanja“, rekao je Fadi Aramouni, član Instituta za nauku o hrani. „Uopšteno govoreći, bombone je veoma teško pokvariti zbog malog sadržaja vlage, ali to zavisi od slatkiša“.

Pivo: Čuvanje piva na sobnoj temperaturi nije nužno loše za vaše pivo, ali ga može brže pokvariti. Posle otprilike četiri meseca, toplota, svetlost i vazduh mogu da prodru kroz čepove boca. „Skladištenje bez hlađenja ubrzava starenje i razvoj loših ukusa“, ​​kaže program Cicerone, obrazovna usluga za stručnjake za pivo. „Skladištenje u frižideru je najbolje za sva piva u svakom trenutku“, dodaju oni.

Čaj: Trebalo bi da potrošite svoje kesice čaja u roku od godinu dana jer će ulja u čaju stariti i vašoj jutarnjoj šolji čaja davati loš ukus. Isto važi i za kafu. Prema Isabel Maples, registrovanom nutricionisti, najbolje je potrošiti kafu u roku od dve do četiri nedelje. Ljubitelji instant kafe imaju malo više vremena: oko dva meseca.

Maslinovo ulje: Svetlost i toplota nisu prijatelji maslinovog ulja. Ne bi trebalo da se razbolite od stare flaše maslinovog ulja, ali otvorena flaša ovog proizvoda posle šest meseci može imati neprijatan ukus. Ako ne koristite često maslinovo ulje, kupite malu bočicu da biste je iskoristili pre nego što se ukus pokvari.

Brašno od celog zrna: Većina ljudi čuva svoje brašno u ostavi, ali zapravo bi trebalo da ga čuvate u frižideru ili zamrzivaču da bi duže ostalo sveže. Brašno od celog zrna traje do osam meseci u frižideru i do godinu dana u zamrzivaču. „Pšenično brašno od celog pšeničnog zrna pre će postati užeglo od belog brašna“, rekao je Mejpls. „To ne utiče na bezbednost hrane, ali utiče na kvalitet i ukus“, piše b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar