U trendu

Nanesite ovo na silikon u kupatilu i gledajte kako ružna, crna buđ nestaje

Silikonske fuge u tušu ili na umivaoniku prekrivene crnim mrljama mogu negativno uticati na vaše zdravlje i ovu pojavu ne treba potcenjivati.

Pojava crne buđi na silikonskim fugama u kupatilu je čest problem. Trebalo bi da počnete da ga uklanjate čim ga primetite. Zahvaljujući tome izbeći ćete njen dalji razvoj, a vaše kupatilo će biti čisto i bezbedna za upotrebu.

Ukratko, buđ je uzrokovana vlagom. Ako prostorija, u ovom slučaju kupatilo, nije dovoljno provetrena, na silikonu u tušu ili lavabou mogu se pojaviti karakteristične crne tačke. Osim vode, ostaci kozmetike se talože i na pečatima, što stvara još bolje uslove za razvoj buđi. Takođe se dešava da se na mestima prodiranja silikona pojavi buđ.

Ako voda dospe ispod silikona, stvara se idealno okruženje za razvoj buđi. Bez obzira na uzrok, trebalo bi da znate kako da uklonite crnu buđ sa fuga. Ako ništa ne učinite, nastaviće da raste, što može negativno uticati na zdravlje. Mnogi ljudi veruju da se buđ može ukloniti samo upotrebom korozivnih hemikalija, kao što su proizvodi na bazi hlora. Stručnjaci kažu da to nije tačno. Postoji nekoliko kućnih recepata koje vredi koristiti za uklanjanje prljavštine sa fuga u kupatilu ili kuhinji. Oni su sigurniji za vaše zdravlje i ne opterećuju prirodnu sredinu.

Za borbu protiv buđi biće vam potrebni samo proizvodi koje verovatno već imate u kuhinji.

1. Sirće

Pomešati sa vodom u odnosu 1:1. Poprskajte ‘zaražena’ područja i sačekajte oko 15 minuta. Zatim obrišite silikon vlažnom krpom.

2. Soda bikarbona ili prašak za pecivo

Dodajte malo vode ili ulja čajevca u sodu bikarbonu ili prašak za pecivo da napravite gustu pastu. Nanesite na fuge i sačekajte 15-20 minuta. Zatim istrljajte prljavštinu starom četkicom za zube.

3. Limunov sok

Nanesite ga na isti način kao i mešavinu vode i sirćeta.

Kako drugačije ukloniti crnu plesan sa silikona?

Ako u kuhinji nemate sredstvo za uklanjanje buđi, možete koristiti neki drugi kućni lek, ovaj put ćete ga naći u kupatilu. Da biste očistili silikonske fuge, možete ih premazati pastom za izbeljivanje zuba, prenosi Jedina istina. Najefikasniji će biti ona koja sadrži aktivni ugalj. Ostavite proizvod da deluje 15 minuta, a zatim obrišite silikon četkicom za zube. Prljavština bi trebalo da nestane nakon ovog nanošenja, a ako nije, ponovite postupak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.