U trendu

Napravite sami: 4 prirodna sredstva za čišćenje kuhinje koje koriste profesionalci

U savremenom svetu, gde smo sve više svesni važnosti ekološki prihvatljivih rešenja i zdravog načina života, potraga za alternativama konvencionalnim sredstvima za čišćenje postala je gotovo neophodna. U našem domu često se suočavamo sa izazovom uklanjanja tvrdokorne masnoće koja se nakuplja na kuhinjskim površinama, bilo da se radi o šporetu, radnoj površini ili kuhinjskoj napi. Umesto da posežemo za jakim hemikalijama koje mogu da naškode našem zdravlju i životnoj sredini, zašto ne bismo istražili moć sastojaka koji se nalaze u našoj ostavi?

U nastavku predstavljamo četiri jednostavna i prirodna, ali izuzetno efikasna recepta za domaće odmašćivače koji će vašu kuhinju pretvoriti u oazu čistoće i svežine. Ovi prirodni odmašćivači nisu samo laki za pripremu, već su i sigurni za upotrebu, ekonomični i ekološki prihvatljivi. Od sirćeta i sode bikarbone do neobične upotrebe maslinovog ulja, ovi sastojci kriju neverovatnu moć čišćenja koja je dostupna svima.

Prirodno rešenje za sveže masne mrlje: sirće i voda

Počnimo sa najjednostavnijim, ali veoma efikasnim rešenjem za sveže mrlje od masti. Pomešajte 1 šolju sirćeta sa 4 šolje vode. Sipajte ovaj rastvor u bocu sa raspršivačem i nanesite na površinu. Sačekajte 10 minuta, a zatim obrišite. Sirće deluje kao prirodni odmašćivač koji će osvežiti vaše površine bez ostavljanja tragova.

Za tvrdokorne masti: sirće, soda bikarbona i deterdžent

Kada imate posla sa starijim, tvrdokornim naslagama masnoće, potrebna vam je jača mešavina. Pomešajte 1 šolju sirćeta, 3 šolje vode, 1 šolju sode bikarbone i ½ šolje tečnog deterdženta za sudove. Koristite krpu da nanesete ovaj jak rastvor na masne površine, a zatim obrišite i dobro isperite.

Uklonite mast sa masnoćom: maslinovo ulje

Možda zvuči kontradiktorno, ali maslinovo ulje može efikasno ukloniti masnoću. Poprskajte maslinovo ulje (koristite jeftiniji brend) na zahvaćena područja, ostavite da deluje 10 minuta, a zatim obrišite. Ulje će opustiti masnoću, omogućavajući lako čišćenje. Koristite ovu metodu posebno za posuđe koje je jako zaprljano.

Univerzalni odmašćivač: soda bikarbona i limunovo ulje

Recept kombinuje sodu bikarbonu i eterično ulje limuna, koji su poznati po svojstvima čišćenja. Soda bikarbona deluje kao blagi abraziv koji efikasno uklanja masnoću, dok ulje limuna daje prijatan svež miris i dodatnu moć čišćenja. za pripremu su vam potrebne 2 šolje tople vode, 1 kašika sode bikarbone, 20 kapi eteričnog ulja limuna. Pomešajte sastojke u bočici sa raspršivačem i nanesite na površine koje želite da očistite. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim obrišite vlažnom krpom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar