U trendu

Napravite sami najbolje sredstvo za brisanje prozora: Zablistaće uz samo 3 sastojka

S vremenom se na prozorima nakupi prljavština, prašina i mrlje od kiše i drugih vremenskih neprilika, a iako se možda ne uoče odmah, čim malo izađe sunce, počnu da vam ‘bodu’ oči. Kako ne bi došlo do tvrdokornih mrlja koje ćete teško ukloniti, uzmite krpu u ruke i napravite generalku već sada.

Kerolin Forte, stručnjak za čišćenje i direktorka Good Housekeeping instituta za čišćenje otkrila je kako da napravite svoje sredstvo, kojom metodom prati prozore, ali i koje greške izbegavati.

Potrebno je:

dve šoljice vode

pola šoljice alkoholnog sirćeta

1/4 šoljice alkohola (70%)

Postupak:

Pomešajte sve sastojke u flašicu s raspršivačem i spremno je za korišćenje.

Uzmite suvu krpu i obrišite prašinu s prozorske daske, ručke i roletna. Skinite zavese, ako ih imate, i operite ih prema uputstvima.  Naprskajte prozore, s spoljne i unutrašnje strane sredstvom koje ste napravili i obrišite krpicom od mikrofibera ili papirnatim brusom.

Ponovite postupak dok ne uklonite svu prljavštinu. Isto uradite i s roletnama. Obrišite sve suvom krpom ili suvim papirnatim ubrusom i vratite zavese kada su potpuno suve.

Dve najčešće greške

Prva greška, kažu stručnjaci, koju mnogi prave jeste pranje prozora kada je sunčan dan.

„Sredstvo bi moglo prebrzo da se osuši na prozoru, pa će ostati mrlje od curenja i teško ćete ih ukloniti. Perite prozore na oblačan, ne na kišni dan.“

Druga greška je prskanje sredstva direktno na prljavštinu. Uvek prvo obrišite ili usisajte prašinu pre nego što krenete da čistite sredstvom. Inače će se prljavština samo razvući po staklu i teže ćete je ukloniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar