Naterajte biljku „svekrvin jezik“ da procveta: Lepši miris od ovog ne postoji

Osveživač vazduha vam neće trebati

Sanseverija, biljka poznatija kao svekrvin jezik ili sablja, postala je glavna biljka za zatvorene prostore.

Privlačan naziv je dobila jer podseća na sablju ili na oštri svekrvin jezik. Deo šarma ove biljke je što uspeva bukvalno kod svih ljudi. Ne zahteva specijalne uslove, a daje toliko mnogo, s obzirom da čisti vazduh.

Jedinstvenost ove biljke je njen cvet. Da, dobro ste čuli: svekrvin jezik je biljka koja cveta!

Taj događaj je toliko redak da većina vlasnika skoro nikad ne vide cvet ove biljke, ali oni koji su doživeli da im sanseverija procveta – znaju kako ovaj cvet divno miriše!

Kako da „naterate“ svekrvin jezik da procveta?

Ova biljka nije zahtevna, ali ako joj omogućite mnogo svetlosti (ne baš direktnog sunca, nego samo obilje svetlosti) biće vam izuzetno zahvalna. Stavite je pored prozora, ali je zavesom zaštitite od jakog sunca.

Potrebno joj je malo vode da bi preživela. Previše vode dovešće do truljenja korena. Najbolje je da zalijete ovu biljku kada vidite da je tlo suvo na dodir. Zalivanje možete sprovesti samo dva puta mesečno. Tokom zime i ređe.

Da bi svekrvin jezik procvetao predlažemo:

Jednom godišnje promenite zemlju ovom cveću i presadite ga u jednu veću saksiju.

Kada ga zalivate, odnesite ga u kadu ili tuš kabinu pa ga sa mlazom mlake vode zalijte imitirajući kišu u prašumi. Sačekajte da se dobro ocedi pa ga prenesite na uobičajeno mesto.

Temperatura u prostoriji u kojoj boravi treba da bude od 16 do 25 stepeni, ovo cveće promaju ne voli.

Imajte na umu da ovo cveće ima jaku aromu i proizvodi gust, lepljiv nektar. Ovaj nektar ima tendenciju da privuče štetočine i može izazvati popriličan nered, zbog čega vlasnici redovno odsecaju cvetove i bacaju ih. Osim toga, ovi retki cvetovi su veoma jedinstveni i samim tim atraktivni, piše Stil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.