U trendu

Ne bacajte kuhinjski otpad: Od ovoga će vaše hortenzije imati očaravajuću boju i krupne cvetove

Čim počnu da cvetaju, teško je pored njih proći ravnodušno. Hortenzije su sigurno jedna od najpopularnijih biljaka u vrtu. Sve zahvaljujući njihovim bujnim cvetovima.

Kada ih uzgajati?

S đubrenjem hortenzija možemo početi u rano proleće. Najbolje đubrivo se pravi od kuhinjskih ostataka. Zahvaljujući njima, ovogodišnje cveće biće izuzetno lepo i sveže.

Kako negovati hortenzije u proleće?

Nakon zime ima puno posla u vrtu. Treba se pobrinuti za čišćenje i pripremu biljaka za naredne mesece. Pre svega, hortenzije možemo rezati u rano proleće.

Dobro je odmah odrezati prošlogodišnje procvetale cvetove. Drvenaste delove biljaka možemo skratiti na visinu od cca 20 cm. Proleće je takođe savršeno vreme za đubrenje vaših grmova.

Intenzivne boje i veliki cvetovi mogu se postići domaćim đubrivom. Ne morate kupovati đubrivo, isprobajte jedan od ova 3 predloga i vaše će hortenzije biti pune cveća.

Napravite đubrivo za hortenzije od otpada

Za đubrenje hortenzija ne trebaju nam posebne pripreme. Možemo koristiti kuhinjske otpatke, koji fantastično hrane biljke. Ljuske jajeta posebno su pogodne za đubrenje hortenzija.

Ljuske od jaja su prirodni izvor kalcijuma. Samo ih osušite i dobro zgnječite, a zatim njima pospite svoje grmove hortenzija. Slično, možemo koristiti i kisele kuhinjske ostatke, na primer kore citrusa.

Kore voća su izvor fosfora, kalijuma i kiseonika. Koristite dobro osušene ostatke voća kao đubrivo kako biste izbegli plesan. Osim toga, postoji još jedno efikasno đubrivo koje je idealan za hortenzije.

Talog kafe hrani hortenzije

Nakon zime talog kafe idealan je za ishranu hortenzija. Posipanjem i mešanjem u gornji sloj tla ispod grmova osiguravamo odgovarajuću količinu kiseonika. Osim toga, podstičemo biljke na rast.

Talog kafe neće samo uzrokovati lep rast biljaka. Takođe podstiče cvetanje hortenzije. Đubrenje takođe može uticati na boju cveta. Zahvaljujući talogu, cvetovi će imati izuzetno intenzivne boje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.