U trendu

Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali jaja, može da učini čuda u bašti, da preporodi sve biljke

Svaki baštovan ima neke svoje trikove koji čine čuda za njegove biljke.

Bilo da se radi o usavršavanju recepta za đubrivo ili korišćenju bibera za sprečavanje štetočina, svako ima neki svoj tajni trik. Možda bi vas moglo začuditi, ali voda u kojoj su se kuhala jaja može biti sjajna za vaše biljke.

Pomoći će vašim biljkama da eksplodiraju u rastu, čineći ih srećnim i zdravim u vašem dvorištu. Ljuske jaja prirodno sadrže puno kalcijuma, koji održava pH tla neutralnim na 6,0 do 6,5. Ovaj pH nivo omogućuje biljkama lakšu apsorpciju hranjivih tvari, izgradnju biljnog tkiva i poticanje njihovog rasta.

S druge strane, biljke kojima nedostaje kalcijuma pate od raznih bolesti zbog kojih izgledaju uvenule i bolesne. Naprimer, primetićete kako cveće i pupoljci prerano umiru, ostavljajući nered na vašem pločniku ili dvorištu.

Osim toga možete videti opekotine vrhova lišća, odumiranje vrhova korena ili stabljike i promenu okusa i čvrstoće voća, što uzrokuje njihovo brže truljenje. Ako to želite izbeći, onda napravite trik s vodom u kojoj su se kuhala jaja.

Budući da su ljuske jajeta bogat izvor kalcijuma, trebali biste ih dodati direktno u tlo. Međutim, nije dovoljno samo posuti slomljene ljuske jaja po tlu jer se one ne razgrađuju brzo. To znači da vaše biljke neće imati dok se ne razgrade, što može da traje sedmicama, ako ne i mesecima. Kako biste ubrzali taj proces, preskočite ljuske i umjesto toga zalivajte svoje biljke vodom kojom ste kuvali jaja.

Kalcijum iz ljuske iscuri u vodu dok je kuvate, čineći je dovoljno bogatom kalcijumom. Sve što trebate da učinite je da skuvate nekoliko jaja u velikom loncu vode. Što ih duže kuhate, to će voda biti bogatija kalcijumom. Kad završite, ostavite vodu da se ohladi na sobnu temperaturu. Zatim jednostavno zalijte biljke kao što biste i običnom vodom.

Tlu može prirodno nedostajati kalcijum ili ga može iscrpiti zbog dodavanja đubriva s visokim sadržajem kalijuma, magnezijuma ili natrijuma. Osim profesionalnim ispitivanjem tla, to možete proveriti i po kvalitetu svoje biljke. Ako vam je biljka zdrava i iznenada joj lišće posmeđi ili požuti, plodovi trule, cvetaju i koštice su gorke, verovatno je da joj treba više kalcijuma, prenosi House Digest.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar