U trendu

Ne bacajte ljuske od oraha, čuvaćete ih kao oči u glavi kada čujete koliko su efikasne za domaćinstvo

Posebno će biti oduševljeni ljubitelji cveća

Kada je kućno cveće u pitanju, uzgoj nikako nije lak i jednostavan zadatak. Postoje mnogi problemi ali je najvažnije rešiti ih brzo i pre svega efektno.

Ono što je zanimljivo jeste da ljuska oraha sadrži visok procenat joda koji je jako koristan za biljke, a evo i za šta još.

Odvodnjavanje

Zdravlje sobnih biljaka direktno zavisi od drenaže, jer jedino tako može otići višak vode, korenje biljaka – disati. Mnoge bilje mogu stradati zbog viška vlage, a u sredini bez kiseonika počinju da se razvijaju pogubne bakterije. Najčešće se koristi ekspandirana glina, ali i ljuska oraha može da posluži. Najbolje je koristiti velike, neoštećene školjke. Zato nemojte biti previše revnosni kada lomite orahe. Ljuske treba da zadrže svoj hemisferični oblik.

Zaštita od belog plaka i mušica

Vremenom se na tlu može pojaviti beli premaz, a unutra se mogu pojaviti mušice. Da biste se izborili sa ovom pošašću, prekrijte gornji sloj zemlje slomljenim orahovim ljuskama. Mušice će uskoro nestati, a beli premaz se više neće formirati na površini tla.

Zadržavanje vlage

Takođe, ljuske oraha, ako se posipaju po površini zemlje u saksiji, pomoći će da se uspori sušenje zemlje. Vlaga će postepeno isparavati, pa nećete morati često da zalivate cveće, piše Najžena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar