U trendu

Ne bacajte požutele jastuke: Evo kako da ih operete sa 4 sastojka koja već imate u kući

Jedan od predmeta koji je najčešće u kontaktu s kožom našeg lica jeste jastuk, zbog čega bi trebalo da povedemo računa o higijeni jastučnice, ali i samog jastuka.

Statistika kaže da se 70 odsto stidi da drugima pokaže svoj jastuk bez navlake. Bez obzira na to koliko su jastučnice dobri štitnici za jastuke, pre ili kasnije na njima se pojave žute mrlje. Umesto da bacite požuteli jastuk, možete ga jednostavno oprati.

Znoj i sekret iz usne duplje lako probiju jastučnicu i završe na jastuku, a uz to, s vremenom se na njima nakupljaju grinje i ćelije kože. Da biste ih kvalitetno oprali, isprobajte ovu mešavinu za njihovo čišćenje. Potrebno vam je par sastojaka, od kojih većinu već imate kod kuće.

Šta treba da pripremite?

1 šolja deterdženta za posuđe u prahu (ili razmrvljene tablete)
1 šolja deterdženta za veš
1 šoljica izbeljivača (natrijum-hipohlorid)
1/2 šoljice boraksa

Postupak

Proverite oznaku za pranje na jastuku kako biste pronašli maksimalnu sigurnu temperaturu za pranje. Zatim dodajte sastojke za čišćenje i uključite mašinu.

Uz jastuk koji želite da oprete stavite prekrivač ili drugi jastuk, tako da je bubanj u mašini dobro uravnotežen. Stavite na duži program pranja.

Nakon prvog ispiranja jastuka, ponovite ispiranje kako biste bili sigurni da ste isprali sve hemikalije.

Možete ih ostaviti da se prirodno osuše ili ih staviti na program sušenja u mašini koji će ubrzati sušenje, piše „Reader’s Digest“. Jastuci od perja moraju se sušiti na vazduhu, dok se sintetički mogu sušiti samo na niskim temperaturama. Dodavanje nekoliko čistih teniskih loptica ili loptica za sušenje vune zadržaće vaše jastuke mekanim.

Naravno, prljavština i mrlje će se s vremenom opet pojaviti. Stručnjaci kažu da je idealno prati jastuke na svaka tri meseca. Naravno, nakon određenog vremena, jastuk treba zameniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar