U trendu

Ne bacajte precvetale hortenzije: Na ovaj način napravićete raj od vašeg balkona

Proleće je idealno vreme za buđenje prirode, ali i za obnovu i osvežavanje naših životnih prostora, posebno onih na otvorenom. Balkoni i bašte postaju naše male oaze mira i lepote, gde možemo uživati u prvim sunčanim danima i bujanju prirode.

Ako ste srećni dobitnik (ili dobitnica) buketa hortenzija, proleće je savršen trenutak da te predivne cvetove ne samo izložite u vazi, već da ih koristite kao osnovu za stvaranje nove, trajne lepote u vašem spoljašnjem prostoru.

Kako hortenzije ulepšavaju vaš balkon ili baštu

Hortenzije su omiljene zbog svojih velikih, bujnih cvetova i mogućnosti da promene boju cveta zavisno od pH vrednosti zemljišta. Uz malo truda, buket hortenzija možete pretvoriti u trajni deo vaše bašte ili balkona.

Razmnožavanje hortenzija reznicama

Razmnožavanje hortenzija pomoću rezanja je jednostavan i efikasan način da svoju kolekciju ovih prelepih biljaka uvećate bez dodatnih troškova. Evo koraka kako to možete učiniti:

Izaberite pravu grančicu – Za početak, odaberite zdravu grančicu hortenzije koja nije u potpunosti odrvenela, ali ni previše meka. Idealno vreme za rezanje je rano jutro kada su biljke još uvek pune vode (turgidne).

Priprema reznica – Reznice treba da budu duge oko 15 cm, sa nekoliko listova na vrhu. Donji deo reznice, gde ćete je staviti u zemlju, treba biti očišćen od listova kako bi se sprečilo truljenje i podstaklo ukorenjivanje. Odsecite cvet i listove kao što je prikazano u donjem videu.

Koristite hormon za ožiljavanje – Iako nije obavezno, korišćenje hormona za ožiljavanje može značajno povećati šanse za uspeh. Jednostavno umočite donji kraj reznice u hormon pre sadnje ako ćete je staviti dirketno u zemlju ili stavite šar kapi hormona u vodu. Parče stiropora probušite na sredini, ubacite u čašu s vodom da pliva i u rupu postavite reznicu, odnosno grančicu. Za 20 dana bi trebalo da vam se pojave korenčići.

Sadnja – Reznice sadite u saksije sa dobrim drenažnim sistemom i koristite zemljište bogato humusom, koje će zadržati vlagu ali i omogućiti dobru cirkulaciju vazduha. Važno je da zemljište održavate vlažnim, ali ne i previše mokrim.

Lokacija i briga – Saksije postavite na svetlo mesto, ali zaštićeno od direktnog sunca. Hortenzije vole svetlost, ali previše sunca može oštetiti mlade reznice. Redovno zalivanje i zaštita od ekstremnih temperatura pomoći će reznica da se uspešno ukorene i počnu rasti.

Pogledajte u donjem videu kako jednostavno možete da razmnožite hortenzije:

Prateći ove jednostavne korake, možete pretvoriti buket hortenzija u bujnu zbirku ovih divnih cvetova koji će svake godine ponovo cvetati. Osim što će vaš balkon ili bašta izgledati očaravajuće, uživaćete i u zadovoljstvu koje donosi gajenje sopstvenih biljaka. Proleće je pravo vreme za nove početke, pa zašto ne biste počeli od svog zelenog kutka?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.