U trendu

Uz ove trikove vaše hortenzije procvetaće bujnije nego ikad

Hortenzije su u stanju mirovanja tokom zime i njihov obično bujni grm ogoljen je mesecima, sa samo nekoliko praznih smeđih stabljika. Međutim, sa dolaskom toplijih dana, sve smo bliži trenutku kada ćemo biti svedoci prvih pupoljaka, a da biste ove godine uživali u najbujnijem cvetanju ikada, preduzmite četiri ključna koraka koje savetuju stručnjaci, prenosi Tportal.

Iskusni baštovani znaju da je zaštita hortenzija tokom zime nešto o čemu treba voditi računa već početkom jeseni, pa ako ste dobro uradili ovaj korak, već ste na pola puta!

Na sreću, čak i ako zaštita nije bila adekvatna i ako vam se čini da je vaš grm možda pretrpeo neku štetu, ovim koracima možete ga lako oživeti i dati mu sve što mu je potrebno da lepo raste tokom leta.

Jutarnje sunce i popodnevna hladovina

„Uverite se da su vaše hortenzije posađene u dobro dreniranom tlu i na mestu koje ima jutarnje sunce i popodnevnu hladovinu – previše direktne sunčeve svetlosti može da naškodi biljci“, objašnjava stručnjak Džin Kabaljero.

Ako nemate ove uslove, opcija može biti da u blizini posadite drvo, visoki žbun ili čempres, koji će istovremeno obogatiti vašu baštu i obezbediti idealne uslove za hortenzije.

Takođe, proučite drenažu tla i, ako je potrebno, poboljšajte ga odgovarajućim metodama.

Malčirajte hortenzije

Da biste izolovali korenje od mraza, zaštitite njihovu bazu slojem malča. Bilo da ste to uradili u jesen ili tek sada preduzimate ovaj važan korak, najvažnije je da uklonite gornji centimetar zemlje oko osnove biljke i zamenite ga malčom.

Ovo ne samo da pomaže u izolaciji oko biljke, već će takođe zaštititi tlo i njegove hranljive materije od neizbežnih jakih prolećnih kiša.

Orezivanje

Rezidba je fantastičan način da se mnoge biljke podstaknu da cvetaju, ali može imati katastrofalan efekat ako se uradi u pogrešno vreme.

„Izbegavajte rezidbu u kasnu jesen ili zimu, jer biste slučajno mogli da uklonite pupoljke spremne za cvetanje sledeće godine. Ako morate da orezujete, uradite to odmah nakon što procvetaju tokom leta da biste izbegli sečenje budućeg cveća“, ističe Kabaljero.

Dakle, tokom zimskih meseci ciljajte samo sive, starije ili mrtve stabljike i ponovo ih temeljno uklonite tokom februara ako je potrebno. Ako vam biljka izgleda previsoka, razmislite o obrezivanju oko trećine starijih stabljika, seći ih skoro do zemlje kako biste podmlađivali izgled.

Đubrivo

Hortenzije ne zahtevaju đubrenje zimi, ali mogu imati koristi od prihranjivanja u rano proleće.

„Na početku toplijih dana primenite đubrivo sa sporim oslobađanjem dizajnirano za cvetajuće grmlje kako biste podstakli živo cvetanje. Za većinu hortenzija idealno je đubrivo u granulama sa sporim oslobađanjem sa odnosom NPK 10-10-10“, ističe stručnjak.

Dodavanje đubriva će obezbediti uravnoteženo snabdevanje azotom, fosforom i kalijumom kako bi se podržao zdrav rast i obilno cvetanje od kasnog proleća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.