U trendu

Ne bacajte vodu nakon kuvanja krompira: 5 ideja kako je možete najbolje iskoristiti

Voda u kojoj se kuvao krompir često završava u odvodu, ali malo ljudi shvata potencijal ove jednostavne tečnosti da doprinese održivosti i doda vrednost vašem domaćinstvu.

Evo nekoliko saveta i kreativnih ideja kako da na najbolji način iskoristite vodu od kuvanja krompira:

Hranljivo tečno đubrivo za biljke

Voda u kojoj ste kuvali krompir bogata je hranljivim materijama poput vitamina i minerala koje je krompir oslobodio tokom kuvanja. Pustite da se voda ohladi, a zatim je koristite kao prirodno đubrivo za svoje biljke. Ovo je odličan način da nahranite svoju baštu bez kupovine komercijalnih đubriva, piše Green.hr.

Idealno za supe

Voda od kuvanja krompira sadrži skrob koji se oslobađa iz krompira. Ova lakša, gušća voda može poslužiti kao odlična osnova za supe ili čorbe. Dodajte ga umesto obične vode da biste jelu dodali dodatnu kremastu teksturu i ukus.

U testo za hleb ili peciva

Skrob u vodi od kuvanja krompira može poslužiti kao odličan dodatak testu za hleb ili peciva. Dodajte ga umesto obične vode da bi testo dobilo dodatnu mekoću i teksturu.

Priprema pire krompira

Ako kuvate pire krompir, umesto mleka ili pavlake koristite vodu od kuvanja krompira. Ovo će sačuvati ukus krompira i dodati teksturu pireu.

Dodatak sosovima

Dodajte malu količinu vode od kuvanog krompira u sosove ili sotirano povrće da biste obogatili njihov ukus. Skrob u vodi pomaže da se sos zgusne.

Koristite vodu iz kuvanja krompira na ove načine i doprinesite smanjenju otpada, uštedi resursa i dodajte korisnu dimenziju uobičajenim aktivnostima u vašem domu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.