U trendu

Ne dozvolite da vas „farbaju“: Evo kako da proverite da li je crni hleb pravi ili obojen

Crni hleb je popularan među svima koji brinu o zdravlju i pravilnoj ishrani. Takav hleb treba da sadrži veliki procenat celog pšeničnog zrna, tako da zadržava sve važne nutritivne sastojke.

Tajna crnog hleba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i ostalim visokovrednim hemijskim jedinjenjima. Već u malim količinama daje osećaj sitosti pa ga zato stručnjaci preporučuju kao predjelo za otklanjanje nervoze zbog gladi. Takođe, crni hleb mnogo bolje zadržava ukus, miris i može duže da ostane svež i upotrebljiv za jelo. Korisno je znati i to da crni hleb ima mnogo manje ”lošeg” holesterola nego beli pa se izrazito preporučuje srčanim bolesnicima. Vlakna doprinose niskom nivou  šećera u krvi tako da je dobar izbor i za dijabetičare.

Bitno je pri kupovini  proveriti  da li je crni ili integralni hleb zaista ”crni”, tačnije, da li je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju, ili kafa, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u ovom proizvodu.

Kako da znate da ste kupili pravi crni hleb

– Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako pobijeli, a voda potamni, znači da je obojen.

– Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli.

– Crni hleb ne može da bude prozračan i elastičan.

– Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremnina.

– Crni hleb drugačije miriše od belog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.