U trendu

Ne igrajte se zdravljem: Najgore greške koje pravimo pri korišćenju klima uređaja!

Kad temperatura pređe trideset i neki podeljak, svi tražimo načine da se rashladimo. Klima- uređaj je najdelotvornije rešenje, ali važno je voditi računa o nekoliko stvari

Klima- uređaj je spas, ali može imati negativan uticaj na zdravlje ukoliko se koristi nepravilno. Naime, u filterima se skupljaju bakterije, virusi, gljivice i grinje koje mogu uzrokovati niz zdravstvenih poremećaja od kojih su najčešće infekcije respiratornih organa.

Zbog toga su u letnjim mesecima česte prehlade, kijavice, akutna zapaljenja grla, srednjeg uha, bronhija, ponekad i upale pluća. Kako do toga ne bi dolazilo, obavezno je redovno čišćenje filtera klima- uređaja.

S druge strane, niske temperature u prostorijama mogu dovesti do pogoršanja stanja kod osoba koje boluju od bolesti koštano-zglobnog sistema, a zbog efekta hladnoće na krvne sudove, tegobe mogu osetiti i osobe sa kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim oboljenjima. Zbog nepravilnog korišćenja klima- uređaja mogu se javiti i ukočenost mišića lica, bol i ukočenost u vratu, smetnje sa vidom kod osoba koje nose kontaktna sočiva, konjuktivitisi, svrab i sušenje kože.

Mnogima ne prijaju nagle i česte promene iz toplog u hladno. Zbog toga je bitno voditi računa o razlici u temperaturi između spoljne sredine i prostorije. Ona ne bi smela da bude veća od osam stepeni. To znači da ako je spoljna temperatura vazduha 35 stepeni, u prostoriji bi trebalo da bude oko 27.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.