U trendu

Ne kupujte hemiju: Napravite sami sredstvo za uklanjanje mrlja sa odeće, sastojke već imate kod kuće

Tražite li ekološko i ekonomično rešenje za odvajanje veša? Odmor, ne morate da kupujete  skupe hemikalije koje su štetne po vaše zdravlje.

U nastavku ćemo vam pokazati kako lako napraviti prirodni odstranjivač mrlja od veša od sastojaka koje verovatno već imate kod kuće.

Otkrićete kućne trikove koji će vaš veš učiniti da bude savršenom stanju!

Važno je prikupiti potrebne sastojke pre nego što se pozabavite zadatkom. Sredstva za uklanjanje mrlja obično se sastoje od rastvarača i drugih hemikalija, tako da je veoma važno da budete svesni opasnosti.

Na tržištu su dostupna mnoga prirodna i ekološki prihvatljiva rešenja, kao što su rastvori sirćeta ili limunovog soka.

Kada je proizvod izabran, uverite se da su svi ostali neophodni dodaci pri ruci: rukavice, četke, sunđeri itd. Dobro obavljen posao uvek počinje dobrom pripremom.

Pripremite smešu

Kada sakupite sve potrebne sastojke, možete pripremiti smešu. Prvo morate pomešati sapun za veš sa amonijakom i toplom vodom. Mešajte ih dok se sapun potpuno ne rastvori.

Zatim možete dodati sodu bikarbonu i mešati dok ne dobijete homogenu teksturu. Kada je smeša spremna, možete preći na sledeći korak, a to je nanošenje sredstva za uklanjanje mrlja na mrlje.

Nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja

Pre upotrebe sredstva za uklanjanje mrlja, važno je pažljivo pročitati uputstva na pakovanju. Zatim je potrebno prikupiti sledeće sastojke i materijale:

Odgovarajuće rešenje za uklanjanje mrlja

Činija
Sunđer
Neutralni sapun ili odgovarajući proizvod
Čista krpa za ispiranje i sušenje

Takođe je vredno obratiti pažnju na određene savete: ne dozvolite da se mrlja upije, izbegavajte prevruću vodu i utvrdite da li je verovatnoća da će tkanina biti oštećena. Kada su ove tačke proverene, nanesite rastvor na mrlju pomoću sunđera. Preporučuje se nežno trljanje i bez previše insistiranja kako biste izbegli oštećenje tkanine.

Kada je smeša pripremljena, možete naneti sredstvo za uklanjanje mrlja na mrlju koju treba tretirati sunđerom ili mekom krpom. Zatim ostavite proizvod da deluje nekoliko minuta pre nego što pažljivo isperite veš čistom vodom.

Na kraju, nežno ga iscedite rukom ili u mašini za pranje veša, bez previše uvrtanja odeće da ne biste oštetili vlakna i boju.

Možda će biti potrebno ponoviti postupak nekoliko puta kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati. Kada mrlja nestane, ostaje samo da dobro isperite odeću i operite je sapunom ili odgovarajućim sredstvom.

Prateći ove jednostavne savete, moći ćete da očuvate svoj veš čistim i da duže izgleda dobro. Međutim, moraćete da razmotrite različite vrste tkanina kako biste pronašli najbolju negu za svaku vrstu odeće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.