U trendu

Ne morate zvati majstora: Isprobajte trikove koji će zauvek utišati pod koji škripi

U renoviranim kućama ili stanovima koji neguju duh prošlih vremena, vlasnici neretko žele da očuvaju i obnove autentične podne obloge poput parketa i poda od dasaka.

Oni će dati poseban šarm, ali ukućani se s tom tvrdnjom možda neće složiti. Naime, ako neko pokušava da se posle kasnog povratka s žurke neopaženo ušunja u svoju sobu ili pak već treći put ustajete do WC-a tokom noći, buka koju će stvarati hodanje po podu koji škripi mogla bi da probudi ostale ukućane.

Ali postoji način kako utišati i umanjiti buku koju škripavi stari podovi stvaraju, a reč je o poslu za dvoje. Naime, dok jedan hoda po podu koji škripi, drugi bi trebalo da ode na sprat ispod i pokuša da locira tačno mesto odakle se javlja neprijatan zvuk. Kada ste to odredili, lakše ćete ustanoviti šta bi moralo potom preduzeti i otkriti treba li svoj problem rešiti odozdo ili odozgo, piše Lifehacker.

Odozdo

1. Namažite malo građevinskog lepka ili stolarskog lepka na tanku drvenu daščicu, a zatim nežno tapkajte njome između greda i podloge poda, ‘pazeći da ne udarite tako jako da ošteti pod’, napominje Lisa Kaplan Gordon, nagrađivana spisateljica koja se dugi niz godina bavi nekretninama i piše o toj temu u specijalizovanim časopisima.

2. Ako postoji veći razmak, možete upotrebiti pištolj za fugiranje kako biste ga napunili građevinskim lepkom prostor između podloge i grede.

Odozgo

1. Pospite dečji puder u bučne pukotine, pokrijte područje peškirom ili krpom i pažljivo prođite po njemu da se sve slegne.

– Prah deluje kao lubrikant koji zaustavlja trljanje koje uzrokuje buku – objašnjava ona.

2 . Zabijte eksere s prstenastim navojima. Oni su prekriveni malim prstenovima koji sprečavaju da se ekser s vremenom izvuče.

– Ako ne možete da ih pronađete , nabavite eksere prekrivene cementom i zabijte ih u procepe između delova podnih dasaka koji stvaraju buku – savetuje Gordon.

3. Ako je škripanje uzrokovano odvajanjem podnih dasaka od podloge, možete zabiti dva eksera pod suprotnim uglovima od 45 stepeni u grede, a zatim popunite rupe silikonom u boji ili sličnim materijalom, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.