U trendu

Ne nameštajte krevet čim se probudite: Može biti opasno, a ovo je razlog

Iako volimo da nam sve bude na svom mestu, pokazalo se da je pametnije krevet ostaviti „neuredan“.

„Zatezanje“ zgužvane posteljine i pokrivača na krevetu nakon buđenja, mnogima je „must have“. I brojna su istraživanja pokazala da je ta navika dobra za mentalno zdravlje.

Međutim, kada je reč o fizičkom zdravlju, čini se da to ipak ne bi trebalo da radimo. Pokazalo se da je „pametan“ potez ostaviti krevet „razbarušen“, odnosno, ne navlačiti pokrivač preko njega nakon buđenja.

Razlog su grinje. Te prostim okom nevidljive životinjice uzrok su alergije i astme. Hrane se ćelijama naše mrtve kože, a toplo okruženje je pogodno za njihovo razmnožavanje. Baš onakvo kakvo je u krevetu, ispod pokrivača.

Kako biste ih se rešili, barem jednim delom, dobra je odluka ostaviti „neuredan“ krevet kako bi grinje bile izložene hladnijoj temperaturi i svežem vazduhu i uginule. Upravo to opravdava i poteze naših majki i baka koje svakom prilikom posteljinu skidaju s kreveta i stavljaju na prozor ili balkon kako bi se „provetrila“.

Ako, kao i mnogi, nemate vremena ujutru da tražite mesto gde biste prostrli ceo pokrivač, a da bude na hladnijem vazduhu, ostavite posteljinu „neurednu“ kako biste se rešili barem dela grinja, savetuju stručnjaci i poručuju da, ako spavate goli, svakako menjajte posteljinu češće, barem dvaput nedeljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.