U trendu

U vašem dušeku možda žive jeziva stvorenja: Kako prepoznati imate li grinje i rešiti ih se zauvek

Grinje je svuda u našim domovima, ali su najviše koncentrisane na površinama koje zadržavaju prašinu, kao što su dušeci, koji se ne mogu redovno prati. Oni su paukovi mikroskopske veličine i hrane se mrtvim ćelijama ljudske kože koje stalno odbacujemo. Za razliku od vaški ili stenica, one nisu paraziti koji grizu, bodu ili buše našu kožu. Međutim, grinje mogu poremetiti san i izazvati alergije i nelagodnost.

Iako su grinje mikroskopske, postoje načini da saznate da li spavaju u vašem krevetu. Oni su tu ako pronađete sitne crne ili braon tačke na svom dušeku i osetite svrab kože dok ste u krevetu, takođe, ako osetite simptome alergije tokom spavanja, kao što su suzne oči, curenje iz nosa, kijanje, bol u grlu, kašalj ili problemi sa disanjem, piše Jutarnji.hr.

Šta učiniti u tom slučaju? Prvo skinite prekrivače, čaršave, jastučnice, štitnik za dušek i navlaku otpornu na prašinu sa dušeka. Da biste ubili grinje, stavite posteljinu u mašinu za sušenje najmanje 15 minuta na najvišoj temperaturi. Nakon što ste uništili grinje, perite posteljinu i navlake kao i obično u mašini za pranje veša.

Zatim temeljno usisajte dušek. Ako ga imate, koristite usisivač sa visokoefikasnim filterom za čestice vazduha, crevom i nastavkom za četkicu za tapaciranje da biste usisali celu površinu dušeka. Ne zaboravite na stranice i opruge i prašinu sa okvira kreveta. Ako vaš dušek nije obložen specijalnom navlakom za grinje i patite od alergijskih reakcija, usisavajte ga najmanje jednom mesečno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar