U trendu

Nega narcisa: Trikovi da vam ovo predivno prolećno cveće dugo ostane sveže

Narcisi su vrhunski vesnici proleća i svojom svetlo žutom ili belom bojom odmah šire dobro raspoloženje. Ako želite da unesete dobro raspoloženje u svoj dom, možete birati između rezanog cveća za vazu ili sadnica u saksiji.

Ako odlučite da koristite rezano cveće, prvo isecite stabljike dijagonalno pre nego što ih stavite u vazu. Tada bolje upijaju vodu. Važno je da koristite što oštriji nož. Ako koristite makaze, možete povrediti nežne stabljike.

Nakon što su sve stabljike obrađene, stavite cveće u vazu napunjenu hladnom vodom na svetlom, hladnom mestu (kao što je prozorska daska). Za najbolje rezultate, svaki dan malo odrežite stabljike i menjajte vodu svaki drugi dan.

Narcise treba staviti ‘solo’ u vazu

Naime, ako se u vašem buketu nalaze i druge vrste cveća, prvo odvojite narcise. Razlog: njihove stabljike luče tečnost koja izaziva brže uvenuće lala, zumbula i dr. Oprez se savetuje i kada narcisi dođu u dodir sa kožom, jer njihov biljni sok može da izazove iritaciju, piše miss7.24sata.hr.

Pravilno uzgajanje narcisa

Iako pomenuti trikovi mogu produžiti život rezanog cveća, oni ne traju večno. Ako želite da uživate u narcisima i sledeće godine, preporučujemo da kupite gomilu narcisa u saksiji. Neće uginuti nakon cvetanja, već će se pripremiti za sledeće cvetanje koristeći hranljive materije iz listova. Zbog toga listove secite tek kada se potpuno osuše.

U ranu jesen možete posaditi lukovice u zemlju na sunčanom ili delimično zasjenjenom mestu u bašti. Alternativno, možete ih staviti u hladan podrum. Uz malo sreće, narednog proleća u saksiji će niknuti novi narcisi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.