Neka vaša dom postane savršen ambijent koji pozitivno utiče na zdravlje i raspoloženje: U ovome je caka

Mnogi Evropljani žive u vlažnim i nezdravim domovima, a pandemija koronavirusa je pretvorila naše kuće iz mesta za opuštanje u radna mesta, škole i teretane.

Kako biste transformisali svoj dom u zdravu oazu, važno je osigurati prijatnu temperaturu, dovoljno dnevne svetlosti, prozračnost prostora i optimalnu vlažnost. Ovi faktori ne samo da utiču na fizičko zdravlje već i na raspoloženje i produktivnost.

Uz to, važno je da dnevna svetlost obasjava prostor tokom dana kako bi se održao optimalan dnevni ritam, dok je za spavaću sobu noću poželjno da bude potpuno zamračena. Nedostatak svetlosti može negativno uticati na raspoloženje i energiju tela.

Jutarnje sunce može pomoći da se lakše probudite, dok zalazak sunca signalizira telu da je vreme za odmor i prikupljanje energije. Redovno provetravanje prostorija može smanjiti zagađenost vazduha koja nastaje zbog aktivnosti kao što su kuvanje, čišćenje, tuširanje i spavanje.

Kvalitetan san je ključan za bolje zdravlje i raspoloženje. Pravilna promena dana i noći omogućava telu da se pravilno odmori. Takođe, pre spavanja je važno provetriti prostoriju kako bi se uneo svež vazduh i postigla optimalna temperatura za san.

Ove mere zajedno mogu poboljšati kvalitet sna, povećati produktivnost i doprineti boljem zdravlju i raspoloženju kod kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.