U trendu

Neverovatni trikovi za ČIST VEŠ, posebnu pažnju obratite na broj 5

Mučite muku sa flekama na vešu? Ne brinite. Da bi vaša odeća bila čista, bez mrlje, ne treba vam borbena oprema. Dovoljni su koncentrovani sapun, univerzalni sprej za čišćenje i nekoliko mudrih trikova.

1. Reagujte brzo

Kod svežih mrlja pokupite višak tečnosti čistom belom krpom ili ubrusom. Nežno povucite ostatak tipum nožem. Kod čvrstih mrlja, poput blata, bolje je da reagujete tek kada se fleka osuši, ali pre pranja odeće.

2. Pretpranje je obavezno

Kod nekih fleka ni sprej ni jedno pranje nisu dovoljni. Potrebno je vreme da se prodre u mrlju i oslobodi se prljavština. Tvrdokorne mrlje potopite preko noći i ujutru će vam pranje biti olakšano.

3. Probajte s hladnom vodom

Reagujte uvek prvo hladnom vodom jer je tad najmanja verovatnoća da će mrlja ostati. Pritom čuvate i materijal i struju. Kasnije možete povećati temperaturu da operete ceo komad odeće.

4. Protrljajte tkaninu

Trljanje tkanine pomoći će lakšem skidanju prljavštine iz materijala i prodiranju deterdženta. Ipak, ne zaboravite na nežnost dok prelazite po mrlji noktom ili četkom. Izbegavajte prekomerno trenje ukoliko ako je tkanina nežna.
5. Izuzetno prljave komade perite odvojeno

Razne mrlje mogu sa jednog komada odeće da se prenesu na čistiju odeću u toku pranja, posebno ako je temperatura vode niža, a vreme pranja duže. Zato izuzetno prljavu odeću perite odvojeno.

Onu uprljanu naftom ili pesticidima prvo izložite suncu, pa ih natopite u rastvor vode i ¼ šolje koncentrovanoig praška. Ako posle sušenja zadrže miris, postupak ponovite.

6. Dvostruka provera pre sušenja

Ako posle pranja vidite fleku, ne stavljajte odeću u mašinu za sušenje jer će je ona učiniti još otpornijom. Bolje da je još jedno odmah operete. Isto važi i za peglanje – nema toplote ako ima fleka.

Različite fleke zahtevaju različit tretman. Evo saveta kako da otklonite one najčešće

Krv

Sveže mrlje od krvi prilično je lako ukloniti. Nanesite sprej, ostavite nekoliko minuta, pa isperite hladnom vodom. Za stvrdnute mrlje stavite da sapun duže stoji, destak minuta, istrljajte i isperite.

Flomasteri

Što pre stavite sprej za mrlje i trljajte energično koliko tkanina dozvoli. Ponovite ili produžite 10–15 minuta ako treba.

Karmin

Fleku naprskajte sprejom, ostavite oko pet minuta, pa obrišite vlažnim peškirom.

Čokolada

Čim se uflekate, stavite sprej. Što je čokolada masnija, stavite više sredstva za čišćenje. Trljajte čistom krpom dok fleka ne nestane.

Med

Tretirajte mrlju u najkraćem mogućem roku, dok je med još lepljiv. Uklonite višak tupim nožem, pa isperite hladnom vodom. Nanesite univerzalni sprej, neka odstoji 10–15 minuta, pa isperite toplom vodom.

Kečap

Uklonite višak kečapa sa tkanine i što pre je stavite tkaninu pod vodu da ispere mrlju, ali s naličja tkanine, da ne bi prošla i na prednji deo.

Mrlje od ulja

Uklonite višak ulja i nanestite sprej da odstoji do deset minuta. Nežno tretirajte četkom, pa obrišite peškirom. Protrljajte, potopite preko noći u vruću vodu s koncentrisanim praškom. Perite u što toplijoj vodi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar