U trendu

Nežni cvet kome ne smeta suša, cveta celo leto i izgleda čudesno

Iako izgleda delikatno, nežno, sitno… biljka angelonija zapravo je veoma izdržljivi cvet za koju je poprilično jednostavno brinuti.

Poreklo vodi iz područja od Meksika do Argentine, odlikuje je obilje cvetova, cveta celo leto, a u toplijim klimama cvetanje se nastavlja i u jesen.

Biljka naraste do 45 centimetara u visinu, a neke ljude njen miris podseća na miris jabuke. Kako god, mirisom privlači pčele i leptire.

Cvetovi cvetaju u uspravnim klasovima, a mogu da budu raznih boja, od plavkasto-ljubičaste preko bele, plave i svetloružičaste do dvobojnih cvetova. Jednom kada procvetaju, angelonije su zaista upečatljiv prizor.

Angelonijama odgovara boravak na direktnom suncu ili u laganoj senci. Preferiraju vlažno, dobro drenirano tlo, ali mogu da izdrže i kraću sušu, posebno ako je tlo ranije obogaćeno kompostom. Nije ih potrebno obrezivati.

Između zalivanja pustite tlo da se osuši, a jednom mesečno angeloniju nahranite đubrivom, ali nemojte preterivati. Previše đubriva može dovesti do toga da proizvodi više lišća, a manje cvetova.

U svakom slučaju, briga za angeloniju neće vam oduzimati previše vremena, a biće savršen šareni dodatak letnom vrtu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.