Ni ne slutite koliko su prljave: Ove stvari u kući zaboravljate da očistite

Što se tiče čišćenja, postoje neki kućni  poslovi koje radimo svakodnevno, ali tu su i oni koji se zaborave i na nekoliko meseci. Ovih pet predmeta u domu skoro svi zaboravljaju da očiste, ali potrebno je samo nekoliko minuta da se to uradi, piše Real Simple.

Toster

Većina standardnih tostera ima uklonjivi tanjir za mrvice – potražite ga na dnu. Pažljivo izvadite tanjir i bacite mrvice u smeće. Ako je potrebno, možete ga oprati toplom vodom i deterdžentom pre temeljnog sušenja.

Sijalice

Sva prašina koja se nakuplja na sijalicama može s vremenom prigušiti njihov sjaj, naročito ako koristite dugotrajne LED sijalice koje možda nećete menjati godinama. Kad se svetlo isključi, svaku sijalicu prvo obrišite suvom krpom. Ako ima tvrdokornih ostataka, odvrnite sijalicu i obrišite je vlažnom krpom, pazeći da voda ne uđe u električne delove. Pre vraćanja na mesto, sijalicu temeljno osušite.

Listovi biljaka

Čišćenjem lišća vaše sobne biljke ne samo da izgledaju čisto i sjajno, već im može pomoći i da dobiju više sunčeve svetlosti, pomažući im u fotosintezi. Najlakši način čišćenja listova je nežno brisanje vlažnom krpom držeći donju stranu lista. Da bi biljka bila sjajna, preskočite bilo šta masno što zapravo može privući više prašine. Umesto toga napravite smesu od pola limuna u pola litre vode. Navlažite krpu i njome očistite lišće. Sok od limuna je kiseo i pomoći će da se spreči isušivanje mineralnih naslaga na lišću, čineći ih lepim i sjajnim.

Otvarač za konzerve

Prema istraživanjima, većina otvarača konzervi sadrži bakterije poput salmonele i E.Coli. Nakon svake upotrebe otvarač za konzerve operite vrućom vodom i deterdžentom za čišćenje posuđa, pazeći da očistite zupčanike i točkić. Zatim ga obrišite krpom i pustite da se osuši na vazduhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.