U trendu

Nisu zahtevne: 10 prelepih sobnih biljaka koje rastu u vodi bez zemlje

Zamislite oazu mira i lepote unutar vašeg doma – moguće je uz nekoliko vrsta vodenih biljaka koje ne zahtevaju zemlju, već samo vodu i malo pažnje. U ovom tekstu, otkrićemo čarobni svet uzgajanja biljaka kao što su bršljan, lozica, spatifilum i druge. Ovde pronađite tajne i savete za uspešno gajenje ovih prelepih biljaka u vašem domu:

1. Kineska biljka novca – zbog svojih okruglih listova koji podsećaju na tu ukusnu poslasticu često se nalazi pod imenom „biljka palačinka“. Uzgajanje ove biljke u vodi je prilično jednostavno, ali važno je da ima već oformljeno korenje kada je stavite u vodu, jer iz same reznice verovatno neće uspeti.

2. Pauk biljka – hlorofitum je potrebno presaditi u veću teglicu u slučaju da koren prelazi istu. Najbolje ga je presaditi u proleće. Ova biljka ima veoma dugačke i tanke zelene listove, koji imaju belu boju duž periferije. Možete izvaditi jednu ili dve mlade biljke iz matičnog snopa i potopiti samo gomolj u vodu i ona će dobro rasti u zatvorenom prostoru.

3. Zdravac – drugačije geranijumi su često omiljeni kao jednogodišnje biljke za baštu tokom toplih meseci, ali postoji interesantan način da ih uzgajate i kao kućne biljke – u vodi! Uzmite zdravu reznu stabljiku geranijuma, odstranite nekoliko donjih listova i stavite je u vodu. Biljka će dobro rasti, ali imajte na umu da može potrajati neko vreme dok se ne razviju koreni. Ipak, strpljenje će biti nagrađeno dugovečnom i lepom biljkom koja će krasiti vaš dom.

4. Mirni ljiljan – spatifilum predivnih cvetova, mogu se uzgajati i u vodi! Samo potopite stabljike ovih biljaka u vodu, ali budite pažljivi da osnovu biljke, blizu listova, ne potopite. Na taj način ćete omogućiti ovim elegantnim biljkama da napreduju i u vodi, donoseći mir i lepotu u vaš dom.

5. Potos, poznat i kao „biljka novca“, često se nalazi u domaćinstvima. Ova biljka nije samo popularna zbog svoje lepote, već i zbog toga što je veoma jednostavna za održavanje. Samo odsecite izdanak potosa, potopite njegovu stabljiku u vodu tako da se korenje nalazi u njoj, i on će rasti bez mnogo napora.

6. Kineski zimzelen – ova biljka ima dugačke, tamnozelene listove sa malo krem-bele boje, što joj daje jedinstven izgled. Ova biljka je zimzelena biljka i dobro raste samo u toplijim klimatskim uslovima, ali to je odlična biljka za držanje u zatvorenom prostoru u vodi.

7. Lozica koja ima latinski naziv Tradescantia sp. – ova biljka sa ljubičastim listovima izgleda prelepo i ističe se među ostalim uobičajenim sobnim biljkama zbog svoje jedinstvene boje listova. To je biljka koja sa veoma malo nege savršeno preživljava u zatvorenom prostoru u vodi, baš kao i na otvorenom.

8. Bambus je još jedna uobičajena sobna biljka i opet sve što vam treba je stabljika koja treba da raste u vodi. Izgledaju tako lepo i elegantno i ne zahtevaju nikakav napor za održavanje.

9. Begonije su izvanredne biljke za ljubitelje cveća, posebno za uzgajanje u unutrašnjim prostorima. Za početak, samo odsecite stabljiku begonije i stavite je u vodu. Uskoro će početi da razvija korenje, donoseći svežinu i lepotu u vaš dom.

10. Bršljan – postoji nešto magično u ovim biljkama što privlači, a to su njihovi prelepi listovi! Oblik ovih listova je zaista fascinantan, a ova biljka je izuzetno otporna i dobro se preživljava u vodi. Samo odsecite grančicu bršljana i uzgajajte je u unutrašnjem prostoru, direktno u vodi! Uz ovo jednostavno uzgajanje, možete uživati u njenom šarmu gde god da se nalazite u svom domu.

Uzgajanje vodenih biljaka može biti ne samo zadovoljstvo za oči već i za dušu. Dok rastu u vodi, ove biljke donose svežinu i harmoniju u vaš prostor, čineći ga prijatnim i ugodnim. Bilo da uživate u uzgoju bambusa, begonije ili drugih vodenih vrsta, ovi mali zeleni dragulji mogu uneti mir i lepotu u vaš svakodnevni život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar