U trendu

Uradite samo ovu stvar sa saksijama i biljke će vam procvetati kao nikada do sad

Da biste vašem cveću pružili najbolje uslove za rast, evo nekoliko korisnih smernica za odabir savršenog „doma“ za vaše biljke, prenosi b92.net a donosi lepotaizdravlje.rs.

Prvo i najvažnije, obratite pažnju na funkciju drenaže. Nikada ne zanemarujte drenažne rupe, jer biljke trebaju adekvatnu cirkulaciju vode da bi uspevale. Odlučite se za saksije koje omogućavaju višak vode da izađe, a da pritom ne zadržava višak vlage.

Kada birate saksiju, pazite da izaberete odgovarajuću veličinu. Preporučuje se da nova saksija bude oko 2,5 cm veća u prečniku od prethodne saksije u kojoj se nalazi biljka. Za one biljke koje brzo rastu, preporučuje se saksija koja je oko 10 cm veća od prethodne.

Hajde da istražimo standardne veličine saksija i šta se najbolje uzgaja u njima:

1. Saksije prečnika 25 cm: Idealne su za sukulente, začinsko bilje, kao i manje povrće poput zelene salate i jagoda.

2. Saksije prečnika 35 cm: Pogodne su za gajenje većih biljaka poput monstera, dracene ili sobnih palmi.

3. Saksije prečnika 45 cm: Odlične su za uzgoj bobičastog voća, žbunja, kaktusa, pa čak i patuljastih stabala citrusa.

4. Saksije prečnika 60 cm: Namenjene su biljkama s razgranatim korenskim sistemom poput limuna ili četinara.

Naravno, materijal saksije igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja biljaka. Plastične saksije su praktične i lagane, ali pazite na kvalitet materijala da ne bi apsorbovale previše toplote. Saksije od terakote apsorbuju višak vode, dok keramičke saksije pružaju stabilnost i estetiku.

Na kraju, ne zaboravite na oblik saksije. Različite biljke zahtevaju različite dubine i oblike saksija. Pazite na korenje biljaka i odaberite saksiju koja najbolje odgovara njihovim potrebama.

Pametnim odabirom saksije, stvarate idealne uslove za razvoj vaših biljaka i doprinosite lepoti i harmoniji u vašem domu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar