Nošenje cipela u kući – da ili ne? Šokantna istina kako možete da ugrozite zdravlje

Da li možete da ugrozite zdravlje na ovaj način – istina ili ne?

Nošenje cipela u kući može biti potencijalno opasno po zdravlje ukućana, s obzirom na to da cipele mogu prenositi različite bakterije i viruse. Stručnjaci ističu da ove mikrobe postaju problem ako se direktno dodirne donji deo cipele ili pod. Naime, bakterije se mogu zadržati na podu i lako se prenose na druge površine, poput čestica prašine koje se mogu udahnuti ili progutati. Virusima takođe mogu da prežive u domu dosta dugo – neki i do nekoliko meseci.

Da bi se smanjio ovaj rizik, preporučuje se redovno čišćenje podova i tepiha. Tepihe je teže dezinfikovati, ali usisavanje jednom nedeljno može smanjiti količinu prašine i mikroba u njima. Dezinfekciona sredstva su korisna jer mogu ubiti bakterije i viruse, mada je važno imati na umu da neka sredstva deluju samo na bakterije.

Dobro je takođe održavati čiste i suve cipele kako bi se smanjila kontaminacija podova. Domaćini često savetuju gostima da skinu cipele pri ulasku u kuću kako bi se smanjio unos spoljnih mikroba. To se posebno preporučuje u domovima s malom decom ili osobama s osetljivim zdravstvenim stanjima, kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje od mogućih infekcija koje bi mogle biti prouzrokovane bakterijama prenetim cipelama.

(n1info.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.