U trendu

Obnovljivi izvori energije

Obnovljivi izvori energije su oni koji se dobijaju iz prirode, što znači da se mogu stalno obnavljati. Danas se takvi izvori energije koriste sve više zbog svoje neškodljivosti prema prirodi. Najčešće se koriste energije vetra, Sunca i vode.
Iz obnovljivih izvora energije dobija se 18% ukupne svetske energije (podatak iz 2006), a najveći deo tog procenta pripada energiji dobijenoj iskorišćavanjem biomase za kuvanje i grejanje – 13% od 18%.
Obnovljive izvore energije možemo podeliti u dve glavne kategorije: tradicionalne obnovljive izvore energije kao što su biomasa i velike hidroelektrane, i na "nove obnovljive izvore energije" – energije Sunca i vetra, geotermalne energije. Od velikih hidroelektrana dobija se dodatnih tri odsto energije. Prema tome, kad izuzmemo tradicionalne obnovljive izvore energije, jednostavno je izračunati da takozvani novi izvori energije proizvode svega 2,4% ukupne svetske energije.
Sunce isporučuje Zemlji 15 hiljada puta više energije nego što čovečanstvo u sadašnjoj fazi uspeva da potroši, ali usprkos tome na planeti još uvek postoje mesta gde se ljudi smrzavaju.
Razvijanje sistema obnovljivih izvora energije (naročito vetra, vode, sunca i biomase) važno je zbog nekoliko razloga.
Takvi izvori energije imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) u atmosferu.
Smanjenje emisije CO2 u atmosferu je politika Evropske unije, pa se može očekivati da će i zemlje našeg regiona morati da prihvate te norme.
Povećanje udela obnovljivih izvora energije povećava energetsku održivost sistema. Pomaže u poboljšanju sigurnosti dostavljanja energije i na taj način smanjuje zavisnost od uvoza energetskih sirovina i električne energije.
Obnovljiva energija dobija se prirodnim procesima koji se konstantno obnavljaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.