U trendu

Od skidanja tvrdokornih mrlja do uklanjanja plesni sa zidova: Ovaj proizvod od 100 dinara revolucija je u domaćinstvu

Hidrogen se oduvek smatrao sigurnim i prirodnim antiseptikom. Osim što je jeftin, on je i vrlo efikasan sastojak koji bi svako domaćinstvo trebalo da ima. Uz pomoć rastvora vodonik peroksida (hidrogena) ne samo da se mogu dezinfikovati rane, već se on može koristiti na toliko različitih i korisnih načina, prenosi Jutarnji.

Donosimo vam nekoliko načina na koje možete koristiti hidrogen u svom domaćinstvu.

1. Očistite bakterije iz voća i povrća

Jedan od najboljih načina za uklanjanje nekih mikroorganizama koji izazivaju bolesti iz kore voća i povrća je hidrogen od tri posto. Napravite mešavinu jednakih količina vode i hidrogena  i potopite voće i povrće. Ostavite da deluje 10 minuta, a zatim isperite čistom vodom.

2. Za ispiranje usta

Mnoge vode za ispiranje usta sadrže vodonik. Pa zašto ga ne iskoristiti u tu svrhu kada je jeftinije? Pomešajte jednake količine 3 procenta hidrogena i vode i koristite istu vodicu za ispiranje usta kao i vodu za ispiranje usta iz prodavnice. Osim dezinfekcije, još jedna prednost je što će vam malo posvetliti zube.

3. Ogledalo bez mrlja

Kada vam ponestane sredstva za čišćenje stakla, koristite hidrogen. Uzmite papirni ubrus, poprskajte ga sa tri procenta vodonik peroksida i izribajte ogledalo. Ukloniće sve mrlje, čak i one najtvrdokornije, a ogledalo će zasijati kao novo.

4. Dezinfikujte dečije igračke

Nema potrebe da kupujete skupe dezinfekcione maramice. Isti efekat ćete postići ako dečije igračke prskate vodonik-peroksidom. Nije toksičan i uklanja bakterije i viruse koji mogu izazvati infekcije i bolesti.

5. Izbeli požuteli veš

Bele krpe, stolnjaci, čarape i majice vremenom poprimaju žućkastu boju. Vratite im belinu i sjaj tako što ćete sipati pola šolje hidrogena u ciklus ispiranja mašine za pranje veša umesto izbeljivača za tkaninu. Dobićete iste rezultate za manje novca.

6. Osvežite sunđere

Posle duže upotrebe kuhinjski sunđeri poprimaju neprijatan miris i menjaju boju. Hidrogen se smatra jednim od najsigurnijih dezinfekcionih sredstava. Potopite sunđere u mešavinu jednakih količina hidrogena i vode, ostavite da odstoje neko vreme, a zatim ih isperite vodom. Ako nakon toga ostane neprijatan miris, vreme je da ih bacite.

7. Uklonite tragove znoja

Imate problem sa mrljama od znoja na majicama i košuljama? Isprobajte sledeći trik: pomešajte kašiku tečnog deterdženta za pranje sudova i dve kašike hidrogena, nanesite na mrlju i ostavite sat vremena. Nakon toga, operite tkaninu kao i obično.

8. Očistite frižider

Kada očistite frižider, izvadite svu hranu iz njega, a zatim ga poprskajte hidrogenom. Ostavite da deluje 15 do 20 minuta, a zatim obrišite čistim sunđerom. Lako ćete ukloniti mrlje, a nestaće i neprijatni mirisi. Isto možete učiniti i sa mašinom za pranje sudova.

9. Uklonite mrlje od krvi

Ako se posečete dok sečete povrće u kuhinji i krvarite po košulji, ili ako vaše dete padne i ogrebe se po kolenu i isprlja svoje bermude, mrlju od krvi možete lako ukloniti hidrogenom. Sipajte ga direktno na mrlju, ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite hladnom vodom.

10. „Ubija“ plesan

Kao što je ranije pomenuto, hidrogen ubija bakterije, ali takođe uklanja gljivice kao što je buđ. Zato uzmite bocu hidrogena i poprskajte svoje kupatilo, podove, zidove, pa čak i zavesu za tuš. Taj „šuštavi zvuk“ biće dovoljan dokaz da peroksid radi svoj posao.

U većini apoteka hidrogen se prodaje u koncentracijama od tri do deset odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.