U trendu

Odevni predmeti koje većina nas retko pere: Stručnjaci savetuju da to radimo češće

Redovno i ispravno pranje veša i odeće, isto je toliko bitno koliko i higijena tela

Često se čini da nema kraja prenatrpanim mašinama za pranje veša – kao da se prljava odeća samo gomila. I dok s jedne strane imamo one komade koje redovno peremo, postoje i oni na koje nenamerno zaboravljamo.

Retko ćemo zaboraviti da operemo zamrljanu majicu, odeću za trening ili prljavu kuhinjsku krpu. Ali budite iskreni – kada ste poslednji put oprali grudnjak ili kupaći kostim?

Spisak odevnih predmeta koje većina ljudi ne pere dovoljno često:

Grudnjak

Redovno pranje gaćica uopšte nije pitanje, ali grudnjaci se nekako preskaču.Vratimo se sa posla, skinemo grudnjak i obično ga u tom trenutku samo stavimo u orman i sledećeg dana ponovo koristimo.

I koliko god nam se u prvi mah ne čini da ga treba često prati, grudnjak je onaj komad koji je u direktnom kontaktu sa našom kožom. Naročito tokom toplijih dana, znojimo se, a grudnjak je taj koji upija znoj.

Zbog toga, za svakodnevnu upotrebu, imajte obične, ali praktične pamučne grudnjake koji lako mogu da se peru u mašini za pranje veša sa ostatkom vaše odeće, prenosi Novi list.

Grudnjake je najbolje prati nakon svake upotrebe, bilo ručno ili u mašini, ali tu treba voditi računa o  programu koji se koristi. Najčešće je to onaj za osetljive tkanine.

Pidžama

Udobna i mekana – pidžama je komad kojim vezujemo za kraj dana i završni zasluženi odmor. Poput grudnjaka, često zaboravljamo na odeću za spavanje. Ujutru žurimo na posao, skinemo pidžame i samo je uveče oblačimo.

Stručnjaci savetuju da se pidžama pere posle dve do najviše četiri noći.

Kupaći kostim

Uskoro dolazi leto, a sa njim i bezbrižni dani na plaži. Često se nemarno odnosimo prema kupaćim kostimima, koje najčešće peremo samo na ruke da bismo isprali so. Nije retkost da to zaboravimo posle celog dana provedenog na plaži.

Kupaći kostimi zbog toga često postaju izvor bakterija koje izazivaju gljivične infekcije.

(n1info.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.