U trendu

Oterajte predosadne bube iz bašte: 5 cvetova od kojih beže glavom bez obzira

Baš kao superheroji, postoje neke sadnice cveća koje imaju prilično neverovatne moći.

Da li ste znali da cveće ima supermoći? Neko zaustavlja okrugle crve na njihovom putu. Drugo drži lisne uši dalje od vašeg povrća. A, neki cvetovi su toliko moćni da će odbiti svakog krpelja, bubašvabu i stenicu na vidiku!

Organsko baštovanstvo je u isto vreme i lepo i moćno!

Oterajte bube iz bašte uz pomoć ovih pet cvetova
Borač
Sadite borač u blizini paradajza kako biste odvratili bube koje ga napadaju. Pored sprečavanja tih dosadnih buba, borač čini i divan ukras sa svojim nežnim svetlo-plavim i ružičastim cvetovima u obliku zvezde.

Bonus: Borač je jestiv! Cveće ima ukus blagog, slatkog krastavca i dobar je dodatak letnjim salatama zajedno sa onim paradajzom bez štetočina koji raste pored njih.

Dragoljub
Lisne uši privlači dragoljub. Znamo, znamo, mislili ste da je ovo trebalo da bude odvraćanje štetočina, a ne njihovo privlačenje, ali saslušajte nas. Lisne uši toliko privlači dragoljub, da su im draže od vašeg povrća, poput graška ili pasulja. To znači da će povrće ostaviti na miru i jednostavno se uputiti u dragoljube zasađene u blizini da bi se počastili.

Hrizantema
Hrizanteme sadrže prirodni insekticid nazvan buhač, što znači da drže podalje mrave, bubašvabe, stenice, buve, uši, pa čak i krpelje. Govorimo o sredstvu protiv štetočina!

Međutim, buhač će takođe odvratiti korisne insekte, pa možda nećete želeti da sadite previše oko bašte ako pokušavate da podstaknete dobre bubice.

Petunija
Petunije su prelepe i dolaze u svim duginim bojama. Kao da to nije dovoljno, one takođe štite pasulj od većine štetočina i rade na sprečavanju najezde buba. Dobro su opšte sredstvo za odvraćanje štetočina.

Kadifica
Posadite nekoliko kadifica pored paradajza kako bi bili zdravi i srećni. Kadifice sadrže fitotoksin zvan alfa-tertienil koji sprečava da nematode (odnosno okrugle gliste) nagrizaju koren vaših dragocenih strukova paradajza.

Kadifice takođe čine čuda posađeni u blizini kupusa, brokolija i karfiola, jer će sprečiti da se crvi koji napadaju kupusnjače, drže podalje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar