U trendu

Otkrijte tajne pravih majstora baštovanstva: Kako uzgajati sočne i ukusne jagode do kasne jeseni

Tajne iskusnih baštovana: Kako imati jagode do kasne jeseni?

Jagode, omiljeno voće mnogih, mogu biti izvor zadovoljstva sve do kasne jeseni ako sledite savete iskusnih baštovana. Bez obzira da li imate malu baštu ili samo nekoliko saksija na balkonu, ovi tajne cake će vam pomoći da vaše jagode rađaju obilato:

1. Izbor prave sorte jagoda

Sorte poput Brila, Sibile i Aprike poznate su po brzom prilagođavanju, otpornosti na bolesti i visokom prinosu. Pravilnim izborom sorte možete obezbediti bogat rod tokom sezone.

2. Optimalni uslovi za uzgoj

Jagode najbolje uspevaju u dobro dreniranoj, ilovastoj zemlji sa pH vrednošću između 5,5 i 6,8. Važno je obezbediti dovoljno sunca (4 do 6 sati dnevno) i izbegavati zalivanje lišća.

3. Đubrenje za podsticanje rasta

Đubrenje jagoda treba obaviti u proleće i tokom sezone kada plodovi počnu da se formiraju. Organske opcije kao što su koštano brašno, kameni fosfat ili brašno od morskih algi mogu biti odlični za ishranu.

4. Uklanjanje novih sadnica

Važno je redovno uklanjati nove sadnice kako bi glavne jagode imale više resursa za razvoj. Ovo će rezultirati većim i kvalitetnijim plodovima.

5. Negovanje biljaka do zrelosti

Mlade biljke obično daju manje plodove, dok zrele biljke proizvode krupnije i sočnije jagode. Odlaganje plodonošenja prvih godina omogućava biljkama da usmere energiju na razvoj, što donosi obilan rod u budućnosti.

Prateći ove korake, uskoro ćete uživati u ukusnim plodovima jagoda sve do kasne jeseni!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.