U trendu

Otkriveno kako pravilno prati donje rublje – profesor mikrobiologije ukazuje na istinu koju većina ljudi ignoriše!

Koliko puta ste stavili svoj donji veš u mašinu za pranje veša s peškirima, pidžamama ili čaršavima? Možda to ne zvuči kao greška, ali ako ne birate pravu temperaturu, mogli biste proširiti bakterije na ostali veš, prenosi vijesti.me a donosi jutarnji.hr.

Nedavno istraživanje s Univerziteta u Arizoni otkrilo je da u prosečnom paru donjeg veša odraslih može biti prisutno čak 0,1 g fekalija. Ako ne perete donje rublje na dovoljno visokoj temperaturi, bakterije se mogu proširiti i na ostatak veša u mašini.

„Temperatura pranja ima ključnu ulogu u kontroli patogena, a da bi se bakterije pravilno inaktivirale, temperatura bi trebalo da bude najmanje 60 stepeni“, objašnjavaju istraživači.

Profesor mikrobiologije s Univerziteta u Arizoni, Charles Gerba, naglašava da oni koji peru svoj donji veš na temperaturama od samo 30 do 40 stepeni verovatno šire bakterije na druge stvari u mašini, poput peškira, krpica i posteljine.

„Hladna voda može oprati veš, ali ne može uništiti mikroorganizme. Sve ispod 60 stepeni neće mnogo pomoći protiv bakterija“, dodaje profesor Gerba.

On upozorava da neke bakterije, uključujući E. coli, mogu ostati u mašini čak i nakon što završi ciklus pranja.

Najbolje je, prema njegovom savetu, prati donji veš posebno, tek nakon što ste oprali ostalu odeću. Nakon toga, preporučuje se čišćenje same mašine praznim ciklusom, dodajući izbeljivač koji će ubiti preostale bakterije. To bi trebalo raditi svaki put kada perete gomilu veša u mašini.

Uglavnom, stručnjaci savetuju da se peškiri i donji veš peru na višim temperaturama, idealno 60 stepeni ili više, kako bi se bakterije uništile. Ako vas brine potrošnja struje ili oštećenje tkanine, postoje sredstva za pranje veša koja mogu ubiti bakterije čak i na nižim temperaturama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar