U trendu

Ova magična biljka privlači sreću i blagostanje u svaki dom, šta treba da uradite da i procveta kao sreća (foto)

Sobne biljke oplemenjuju životni prostor i čine ga prirodnijim, živopisnijim, lepšim, a jedna od omiljenih biljaka je upravo spatifilum, odnosno „mirni ljiljan“ ili „ženska sreća“.

Prema starom verovanju, spatifilum je pokazatelj ženske sreće, privlači u dom dobru energiju, razumevanje, ljubav među partnerima, čisti od negativnih vibracija, ali i usamljenim srcima donosi novu ljubav u život.

Veruje se i da cvet donosi posebnu sreću u dom, a šta uraditi da procveta?
Cvet ove divne biljke je beli, nežan i elegantan, i ističe se među masovnim tropskim zelenim listovima spatifiluma. Kako bi procvetala, važno je da biljku redovno presađujete. Ako se ne presađuje redovno, skoro svake godine, „ženska sreća“ stari i prestaje cvetati. Odrasla biljka mora biti presađena deljenjem korena.

Da bi biljka obilno cvetala, pri presađivanju joj je potrebna nova, sveža hranjiva zemlja s biohumusom. Stara zemlja ne obezbeđuje odgovarajuću količinu korisnih elemenata koji su neophodni za obilno cvetanje.

„Ženska sreća“ voli jako osvetljenje. Najbolje mesto za postavljanje saksije sa spatifilumom je na prozorsku dasku ili blizu nje. Poželjno je da to bude južna ili istočna strana. Nemojte je saditi u veliku saksiju, jer korijen voli biti „zbijen“. Ovo je biljka koja voli vlagu. Ako je u prostoriji suv vazduh, potrošiće puno energije da preživi, a cvet neće izbiti. Zato se pobrinite da u prostoriji postoji dovoljna vlažnost vazduha.

I za kraj, neophodan sastojak je ljubav. Negujte „žensku sreću“ s puno ljubavi i ona će vam sigurno podariti čaroban beli cvet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar