U trendu

Ova predivna i izdržljiva biljka celo leto će krasiti vaš vrt ako je sad zasadite (foto)

Ako ste ljubitelj cveća koje ne zahteva mnogo rada i truda (a ko nije), onda su prelepe cinije najbolji izbor za vašu baštu.

Cinije pripadaju porodici Compositae i potiču iz Meksika. Osim što imaju dekorativno cveće koje privlači oprašivače, korisno je jer odbija štetočine sa cvetnih leja.

Ove jednogodišnje biljke sa jarko obojenim cvetovima zahtevaju vrlo malo truda da rastu i obezbede stalnu zalihu očaravajućeg cveća, prenosi Tportal.hr.

Cinijama je obično potrebno oko dva meseca da izrastu od semena do cvetanja, pa prilikom sadnje izaberite sunčano mesto i obavezno posadite posle poslednjeg mraza u sezoni.

Oni su savršen izbor za vašu baštu, kao i za sadnice, a ako želite da ih uzgajate u manjim prostorima, kao što je terasa, možete i to da uradite, samo se pobrinite da kontejnere postavite na mesto koje dobija mnogo sunčeve svetlosti.

Osim što su lepi i laki za uzgoj, cveće cinije takođe je otporno na toplotu i sušu. Odlični su za vruće letnje vreme i bašte u toplijim klimama. Cinije su bez sumnje jedno od najlakših cvetova za uzgoj, jer seme zahteva samo osnovnu pripremu u bašti da bi klijalo, a biljke cvetale za nekoliko nedelja. Mogu da cvetaju sa vrlo malo đubriva.

Osim toga, cinije su takođe idealno cveće za početnike u baštovanstvu kao i za decu koja vole da se igraju u bašti jer su semena krupna i laka za rukovanje, a cvetovi često privlače mnoge vrste leptira.

U toplim klimatskim uslovima, cinije treba posejati direktno u zemljište nakon što prođe mraz, a u hladnijim klimama seme se može pokrenuti u zatvorenom prostoru u posudama za klijanje.

Kako se brinuti za cinije

Kao jednogodišnje biljke, cinije brzo rastu, ali traju samo jednu sezonu. Cinije uspevaju na punom suncu i treba ih saditi na početku sezone toplog vremena. To su biljke kratkog dana koje cvetaju kada je dan kraći od 11 sati; stoga su savršene za sadnju u rano proleće kada su noći duže. Cinije dobro rastu i cvetaju na punom suncu u hladnijim klimama, ali u toplijoj klimi, povremena popodnevna senka može pomoći da se biljke oslobode preterane toplote.

Iako cinije mogu da podnose kratke periode suše, dodaje ona, najbolje će rasti u vlažnom zemljištu, a za biljke u saksiji preporučuje zalivanje samo kada je zemlja suva.

Cinije vole dobro drenirano, neutralno ili blago kiselo zemljište sa pH između 5,5 i 7,5.

Iako cinije mogu dobro da rastu na prosečnim zemljištima i bolje će raditi sa kompostom ili đubrivom, malo rezidbe može pomoći da raste cinije u vašoj bašti.

Pošto cinije uspevaju kada im se cvetovi seku, preporučuje se da ih sečete uveče ili ujutru kada ispari sva noćna vlaga. Berite ih pre nego što se cvet potpuno otvori sa čvrstom stabljikom. Odrežite stabljike što je moguće duže, uklonite višak listova i stavite u hladnu vodu.

I obavezno držite cinije u dobro dreniranim, suvim prostorima za najbolje rezultate. Preterano zalivanje i stalni vlažni uslovi mogu uzeti danak jer visoka vlažnost može dovesti do razvoja pepelnice, pegavosti listova i truleži, pa zato zalivajte podnožje biljaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.