U trendu

Ovaj čudesni sprej je baštovanska tajna: Napravite ga jednom i koristite godinu dana!

Od koprive se pravi sprej ili rastvor koji je nenadmašan u zaštiti bilja, sobnog i baštenskog cveća, a svoju primenu je našao i u organskoj proizvodnji gde nije dozvoljena upotreba hemijskih sredstava

Kopriva je vrlo moćna biljka koja se vekovima koristila u ishrani, ali i kao lek protiv mnogih bolesti. Prepoznatljiva je po zelenim srcolikim listovima prekrivenima sitnim dlačicama koje žare otuda i njeno drugo ime žara.

Prvi pisani tragovi o upotrebe ove biljke potiču još iz prvog veka kada je korišćena kao lek protiv prehlade i opšte slabosti, a i danas je najmoćnija biljka protiv anemije.

Međutim, ovo nije njena jedina svrha. Kopriva se koristi u zaštiti bilja protiv brojnih štetočina kao što su biljne vaši, tripse, grinje… U ekspanziji organske proizvodnje gde nije dozvoljena bilo kakva upotreba hemijskih sredstava za tretiranje organskog voća i povrća, kopriva se pokazala kao prava kraljica pri organskom uzgoju.

Odlična je i za cveće kako ono u vašem dvorištu tako i za sobno bilje. Ne samo što će vaše cveće biti zaštićeno od brojnih insekata i štetočina, već će zahvaljujući koprivi, koja je i prirodno đubrivo napredovati kao ludo. Za zaštitu biljaka od štetočina pravi se gusti rastvor od koprive koji u adekvatnim uslovima može da se čuva i do godinu dana, a da pri tome ne gubi svoja svojstva.

Za pravljenje rastvora koristi se samo nadzemni deo koprive, a prilikom branja obavezno nosite rukavice, jer mravlja kiselina nagriza kožu ruku posle čega se stvaraju dobro poznati plikovi. Rastvor za zaštitu bilja pravi se od kilograma sveže koprive koja se potopi u 10 litara vode i ostavi na tamnom mestu da odstoji 10 do 15 dana.

Svakog dana rastvor  promešajte. Vremenom će se zgusnuti i promeniti boju u smeđu. Za upotrebu je spreman kada se više ne budu stvarali mehurići vazduha usled vrenja. Procedite i čuvajte na tamnom mestu u zatvorenoj posudi, najduže 12 meseci. Uglavnom ga koristite iz boce sa raspršivačem kao sprej.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.