U trendu

Ovaj cvet čuva od zlobnih pogleda! Obavezno ga morate nabaviti

Radoznali pogledi komšija često su problem u našim krajevima. Postoji cvet za koji se veruje da čuva porodicu od zlobnih pogleda pogleda suseda a uz to je i prelep ukras za vaš balkon ili dvorište.

U pitanju je penjačica pod imenom crnooka Suzana. Ime je dobila po izgledu cveta koji može biti žute, narandžaste, bele ili plave boje sa izrazitom crnom tačkom u sredini. U Nemačkoj je poznata kao „Crna Suzana“, Španci je zovu oko pesnika ili oko ptice, prenosi Srećna Republika.

Crnooka Suzana ili Tunbergia kako je još zovu je višegodišnja puzavica poreklom iz tropskih predela Afrike, a raste kao divlje cveće uz rubove brazilskih šuma i na Havajima. Dosta brzo raste i može da dosegne do tri metra u dužinu pa joj je potreban oslonac u vidu rešetke kad postaje odlična dekoracija za gole zidove. Ukoliko je zasadite na terasi vrlo brzo će formirati prelepu i mirisnu cvetnu zavesu koja će se u vidu slapova spuštati sa balkona i ujedno vas štititi od radoznalih pogleda komšija.

Nije zahtevna za održavanje lako se razmnožava semenom. U rano proleće seme se poseje u saksije u plodnu i propusnu zemlju. Seme se seje plitko tik ispod površine, a potom se saksija poklopi parčetom papira koji se uklanja čim se pojave mlade biljčice. Listovi su srednje zelene boje jajolikog do srcolikog oblika nazubljeni po ivicima i blago dlakavi. Crnooka Suzana obilno cveta od aprila do oktobra a radi boljeg rasta i cvetanja biljku treba prehraniti jednom u 10 dana tečnim đubrivom.

Iz nekog razloga pčele zaobilaze ovaj cvet pa najčešće ostane neoplođen. Biljka retko kad sama formira seme koje može da se sakupi i iskoristi za narednu sezonu. Crnooka Suzana raste u brojnim bojama od bledo do jarko žute, može biti narandžasta, plava i bele. Stručnjaci za baštovanstvo savetuju da na jednom mestu posadite više boja kako biste dobili bogat, cvetni grm neverovatne lepote.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar