U trendu

Ovaj začin neočekivani je spas za kućne biljke, dići će iz mrtvih čak i one već gotovo uvele

Ako vidite da vam neke kućne biljke polako umiru, ne odustajte! Postoji vrlo jednostavan način da ih sačuvate.

Cimet može pomoći u spasavanju biljaka na nekoliko načina, posebno kroz svoja fungicidna svojstva i sposobnost da stimuliše rast biljaka. Za tu svrhu najpogodnija je sorta cejlonskog cimeta koja sadrži manji udeo kumarina.

Da biste to uradili, dodajte prstohvat mlevenog cejlonskog cimeta u litar kuvane vode i ostavite da se smeša ohladi. Zatim zalijte biljke koje venu vodom sa cimetom – ali pazite da ne prskate lišće. Ponavljajte ovo jednom nedeljno i videćete da će sobne biljke koje se bore uskoro ponovo procvetati.

Evo zašto je cimet čudesan lek za biljke Ali, cimet može mnogo više – i takođe je vredan pomoćnik u bašti.

Evo kako možete koristiti cimet u bašti

1. Zaštita od gljivica i bolesti: cimet ima prirodna fungicidna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji gljivičnih oboljenja biljaka. Lagano posipanje cimetom u prahu po zemljištu oko biljke ili direktno na delovima biljke može sprečiti gljivične infekcije kao što su trulež korena ili buđ.

2. Stimulisanje rasta korena: cimet može delovati kao stimulans rasta korena biljaka. Potapanje reznica u prah cimeta pre sadnje može podstaći rast korena i učiniti biljke otpornijima na bolesti.

3. Repelenti: cimet takođe može pomoći u odvraćanju određenih štetočina. Posipanjem cimeta po zemlji možete oterati mrave, komarce i druge štetočine bez upotrebe štetnih hemikalija.

4. Lečenje posekotina: ako posečete granu ili list biljke, nanošenjem cimetovog praha na posekotinu možete ubrzati proces zarastanja i sprečiti infekciju.

5. Poboljšajte zdravlje zemljišta: cimet takođe može pomoći u poboljšanju zdravlja zemljišta promovisanjem proliferacije korisnih mikroorganizama, što zauzvrat podržava rast biljaka.

Međutim, važno je da cimet koristite mudro, jer previše ovog začina može biti štetno za biljke. Lagano nanošenje na površinu tla ili delove biljke je obično dovoljno da se požnjete prednosti bez oštećenja biljaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar