U trendu

Ovako ćete se najlakše odbraniti od najezde smrdibuba

Smrdibuba je insekt kojeg možemo naći u vinogradima i voćnjacima, ali dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu. U poslednjih par godina primećen je sve veći broj smrdibuba u ovo doba godine, te se često postavlja pitanja da li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja – guštera, osa i ptica.

Umesto da gazite, budući da u odbrani ispuštaju neugodne mirise, moguće je napraviti kućne preparate koji će ih oterati.

Preparat od ljuski luka

Uzeti 20 g ljuski luka, preliti sa 1l vruće vode i ostaviti 5 dana da odstoji. Nakon toga procediti i dobijenu tečnost koristiti za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdibuba biljke prskati svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od 5 dana.

Preparat od ljutih papričica

Za pripremu ovog preparata uzeti 100 g čili papričica i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti sa 1l vode i kuvati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuvanu tečnost ostavi tokom 2 dana, a posle toga procediti. Za tretiranje uzeti 100 ml dobijene tečnosti i razrediti sa 10l vode.

Preparat od semena slačice

Seme slačice samleti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha slačice preliti sa 0,5l vrele vode, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Tečnost procediti i doliti 9,5l vode da ukupno imate 10l tekućine kojom se prskaju napadnute biljke.

– Ako u kući sada imate samo par smrdibuba, do kraja oktobra ćete videti na desetine, možda čak i stotine, a najbolje ih je sprečiti da uopšte uđu u kuću zatvarajući vrata i prozore, te obavezno proverite  – izjavio je Hajard Rasel, entomolog sa Univerziteta u Mičigenu, za američki Good Housekeeping.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar