U trendu

Ove 3 biljke privlače novac kao lude, ako samo ih pravilno postavite u domu

Danas je gotovo nezamislivo da prostor u kojem boravimo ne oplemenimo zelenilom, posebno ako znamo pozitivan uticaj koji sobne biljke imaju na čoveka. Biljke čiste vazduh od toksičnih materija, smanjuju stres, pomažu nam da bolje spavamo, odlične su u borbi protiv prehlade, utiču na blagostanje i poželjan su dekorativni element.

Prema Feng Šui, drevnoj kineskoj tradiciji, koja se bazira na sjedinjavanju sa prirodom kako bi se postigao maksimalni protok pozitivne či energije, postavljanjem odabranih biljaka u domu stvaramo ravnotežu s prirodnim elementima čime poboljšavamo svoje zdravlje.

To, međutim, nije sve! Postavljanjem biljaka okruglih listova u deo doma možemo privući energiju bogatstva i prosperiteta.

1. Srećni bambus – Dracaena sanderiana

Srećni bambus se smatra jednom od najvećih srećonoša jer u prostor unosi pozitivnu energiju, posebno ako ga dobijete na poklon. Manje je poznato da ova biljka zapravo uopšte ne pripada porodici bambusa. Prema Feng Šuju, Dracaena sanderiana simbolizuje sreću i u svom okruženju dovodi u ravnotežu svih pet prirodnih elemenata.

Jednostavna je za održavanje. Dovoljno je da joj jednom nedeljno promenite vodu. Prema kineskoj tradiciji, vrlo je važan broj stabljika, a pošto Kinezi smatraju da broj 4 donosi nesreću, u kineskoj kulturi gotovo je nemoguće pronaći četiri stabljike ove biljke. Dve stabljike udvostručiće vam sreću, tri će vam dati srećnu energiju – dugovečnost, sreću i bogatstvo. Pet stabljika će ojačati sva područja vašeg života, a dodate li još jednu stabljiku, prosperitet i veliko bogatstvo su sigurni.

Srećni bambus postavljen na stočiću u dnevnom boravku osiguraće nesmetani protok či energije, posebno ako ga smestite u jugoistočni ili istočni deo prostorije. Za napredak u poslu šest stabljika bambusa postavite u istočni ugao vašeg radnog prostora. Kuhinja je, takođe, poželjno mesto za smeštaj srećnog bambusa, posebno ako je na istoku ili jugoistoku. Srećnim bambusom možete ukrasiti i kupatilo, jer njegov drveni element neutrališe vodeni element.

Nikako ga nemojte postavljati u spavaću sobu.

2. Krasula – Crassula ovata

Krasula je jedna od najpoznatijih biljaka koje donose novac, a prema Feng Šuju simboliše još prijateljstvo i sreću. U Aziji se smatra srećonošom jer aktivira energetska polja vezana uz finansije i zato se tradicionalno postavlja u kancelarije i poklanja vlasnicima biznisa.

Ova prekrasna južnoafrička biljka zelenih, mesnatih listova je sukulente i vrlo je jednostavna za održavanje. Trebaće joj puno svetla i malo vode, pa je najbolje da je postavite blizu prozora.

Za uspeh i prosperitet krasulu postavite blizu ulaza vašeg poslovnog prostora ili na jugoistočnu stranu objekta. Osim navedene pozicije, prema Feng Šui praksi, na istočnoj strani privlači porodičnu harmoniju, zdravlje, dobar poslovni početak i uspeh u školi, dok se na zapadnu stranu postavlja za kreativnost i sreću dece. Nije, međutim, poželjna u spavaćoj sobi ni u kupatilu.

3. Drvo novca – Pachira aquatica

Rečna pahira, poznatija i kao drvo novca, u kuću donosi sreću i prosperitet. Kao što joj i samo ime kaže, ova biljka visokih stabljika u obliku bonsai drvca doneće sreću postavite li je u prostore koji su, prema Feng Šui tradiciji, namenjeni za novac, zdravlje i slavu. Kako bi vam donela sreću u poslovnom životu, trebaće vam tri ili pet međusobno isprepletanih stabala pri čemu treba izbegavati nesrećan broj četiri.

Ova egzotična biljka potiče iz tropskih močvara Srednje i Južne Amerike, a u kućnim uslovima može da naraste čak i do dva metra. Takođe ju je vrlo lako održavati – najbolje je postaviti je na mesto gde će primati dovoljno svetla, ali ne sme da bude izložena direktnoj svetlosti. Zaliva se ustajalom vodom, ređe u zimskim mesecima kada joj je potrebna manja količina. Postavite je u levi ugao kuće ili kancelarije da biste privukli sreću i novac.

Takođe, možete je postaviti i u istočni deo kuće kako bi privukla zdravlje i bogatstvo te harmoniju u porodici. Kupatilo nije dobar izbor za ovu biljku, kao ni jugozapadni položaj koji je rezervisan za ljubavne odnose.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.