U trendu

Ove 3 jeftine namirnice iz vašeg doma potrebne su da vaše ruže narastu lepše nego ikad

Postoji nekoliko namirnica koje verovatno već imate u svom domaćinstvu koje će pomoći ružama da dobiju sve hranljive materije koje su im potrebne.

Osim što je znatno jeftinije, domaće đubrivo je i ekološki prihvatljivije rešenje za baštu, posebno kada su u pitanju ruže, jer one apsolutno obožavaju određene namirnice koje verovatno već imate kod kuće.

Osim toga, ima mnogo slučajeva u kojima nešto jednostavno, poput dodavanja zrna kafe, daje znatno bolje rezultate za rast, a čime možete da bujno rastete i ulepšate svoje dvorište celo leto, objasnili su stručnjaci.

Epsom so ili alkoholno sirće

Epsom so je među najboljim đubrivima za ruže jer je bogata magnezijumom i sulfatom. Procedura je jednostavna: samo je razblažite vodom (jedna kašika na cca 3,5 litara vode) i koristite mešavinu kao hranu za ruže, piše tportal.

Isto važi i za alkoholno sirće, koje se može koristiti i razblaženo, u istoj proporciji u kojoj biste pripremili Epsom so.

Ljuske jaja ili akvarijumska voda

Takođe, umesto da bacite ljuske jaja, možete ih izmrviti i staviti u sloj zemlje oko ruža, a one će ih obilno hraniti tokom raspadanja. Sve što treba da uradite je da ih osušite pre nego što ih sameljete u fini prah koji se može naneti na zemlju.

Ako se u vašem dvorištu nalazi bara, tu vodu koristite za zalivanje, a možete koristiti i vodu iz kućnog akvarijuma, jer je i ona bogata materijama koje će podstaći rast divnih ruža.

Zrna kafe

Postoji i jedna od najjednostavnijih i stoga najpopularnijih opcija – zrna kafe. Idealne su za ruže jer sadrže značajnu količinu azota, magnezijuma i kalijuma. Proizvodnja je veoma praktična: pola kilograma zrna kafe prelijte sa pet litara vode i ostavite da odstoji na direktnom suncu ceo dan i đubrivo je gotovo.

Zrna kafe možete osušiti i na suncu ili u rerni, a zatim zakopati oko šest kašika oko osnove biljke ili ih samo dodati u kompost.

Zlatno pravilo u upotrebi domaćih đubriva je da se koriste u odgovarajućim količinama i na pravilan način. Naime, to što su potpuno prirodne, ne znači da ih možete koristiti po pravilu „što više, to bolje“. Kao i veštačke, koristite ih umereno, a ako niste sigurni koliko je vašim ružama potrebno, držite se manjih količina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar