U trendu

Ove 4 biljke komarci ne podnose: Zasadite ih što pre ako želite da se rešite napasti

Kako temperature rastu, komarci se vraćaju da nas progone.

Bez pribegavanja korišćenju zagađujućih hemikalija ili insekticida koji su loši za zdravlje insekata (i za naše), možete promeniti okolinu oko sebe, bilo da se radi o terasi ili vrtu, i učiniti ga negostoljubivim za komarce.

Kako? Samo odaberite prave biljke:

1. Limunska trava

Repelentno delovanje citronele na komarce je dobro poznato, toliko da se ekstrakti ove biljke često nalaze među sastojcima repelenata na tržištu.

Komarci mrze miris ove nama ljudima vrlo prijatne biljke koji ih stoga drži podalje.

Možete je uzgajati u vrtu ili u posudama na balkonu ili čak u stanu. Tokom leta možete je držati na suncu ili čak u blago senovitim mestima – ali ne zaboravite da je zalivate svaki dan.

2. Lavanda

Lavanda je takođe vrlo efikasna biljka za prirodno teranje komaraca.

I u ovom slučaju reč je o biljci koju je vrlo lako održavati, koja oduševljava svojim bojama i mirisom, a može se koristiti i za pripremu dekokta ili prirodnih parfema.

Ima dvostruku funkciju kada su u pitanju komarci.

S jedne strane svojim mirisom tera dosadne insekte, a s druge, zahvaljujući svojim umirujućim i antiseptičkim svojstvima, smanjuje peckanje i svrab koji proizlaze iz uboda.

3. Stablo čaja

Intenzivna aroma biljke čajevca (poznate i kao stablo čaja ) vrlo je efikasna u teranju komaraca i drugih dosadnih insekata.

I u ovom slučaju, kao i u slučaju lavande, repelentnim svojstvima dodaju se antiseptička i protivupalna svojstva, koja nam pomažu da brzo izlečimo ubode insekata.

Stoga, osim uzgoja sadnice čajevca u vrtu ili na terasi, bilo bi dobro da sa sobom uvek nosite bočicu eteričnog ulja čajevca. Nakon uboda dovoljno je samo nekoliko kapi naneti na mesto koje vas svrbi kako biste već nakon nekoliko minuta osetili olakšanje.

4. Drvo cimeta

Nekoliko je eksperimenata pokazalo efikasnost stabla cimeta kao repelenta za odrasle komarce.

Ali to nije sve: pokazalo se da jak miris ove biljke ima moć čak i da ubije larve ovog insekta.

Držanje na balkonu očigledno je nemoguće, pa možete iskoristiti repelentnu moć njegovog eteričnog ulja.

Dovoljno je nekoliko kapi otopiti u posudici vode koju ćete ostaviti u stanu kako biste oterali komarce, piše Novi list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.