U trendu

Ove 4 ukrasne biljke i 1 začin u dom privlače novac i bogatstvo, a tako su jednostavni za održavanje

Kada biramo biljke za svoj dom ili za poklon nekome, najčešće biramo one koje nas privlače svojim izgledom i one koje se lako održavaju. Retko razmišljamo o tome kakvu energiju neka biljka unosi u prostor.

Na sreću, biljke su izvor pozitivne energije i tu istu energiju privlače u dom. Ali za neke od njih se veruje da privlače novac u kuću, odnosno finansijsku stabilnost i prosperitet. U nastavku predstavljamo koje su to biljke i kako se brinuti o njima.

Drvo žada

Drvo žada nazivaju i novcem, pa čak i drvetom sreće, pa je, osim što ga imate u svom domu, idealno i za poklon dragim osobama. Odlikuju ga debele grane i ovalni, mesnati listovi koji mogu biti u raznim nijansama zelene.

Drvo novca najbolje je držati u dnevnoj sobi ili u kancelariji pored prozora jer voli svetlost i treba mu između 4 i 6 sati svetlosti dnevno. Ipak, treba paziti da se ne izlaže direktnom i jakom suncu, posebno u letnjim mesecima, kako se listovi ne bi oštetili. Kada je u pitanju zalivanje, drvo žada treba redovno, ali ne prečesto. Suvoću zemlje najbolje je testirati prstima i zaliti drvo tek kada se gornji sloj zemlje osuši.

Kineski dolar

Kineski dolar je sobna biljka poreklom iz južne Kine, a takođe se veruje da donosi finansijski prosperitet i generalno doprinosi dobrobiti svih koji žive u blizini ove biljke. Odlikuje se tankim, okruglim zelenim listovima koji rastu raštrkani u svim pravcima.

Baš kao i drvo žada, kineski dolar voli puno svetla, ali treba voditi računa da ne bude izložen previše sunčevoj svetlosti tokom letnjih meseci. Takođe, kako bi listovi što lakše upijali svetlost, potrebno je redovno uklanjati prašinu koja se na njima može nakupiti. Kada je reč o zalivanju, u zavisnosti od veličine tegle u kojoj se biljka nalazi, treba je zalivati otprilike jednom nedeljno. Ali pre zalivanja, najbolje bi bilo da prvo proverite da li je zemljište umereno suvo.

Lavanda

Prema feng šuiju, lavanda je biljka koja zbog svoje ljubičaste boje privlači bogatstvo, a zbog svog blagog mirisa podstiče dobru i opuštajuću energiju i štiti ukućane od negativnih vibracija i energije.

Iako smo navikli da lavandu vidimo na otvorenom, vrlo je lako uzgajati je u zatvorenom prostoru. S obzirom na to da je lavanda mediteranska biljka, voli obilje svetlosti i direktnog sunca i ne voli prečesto zalivanje. Takođe, ne voli promaju, pa je potrebno obratiti pažnju na mesto gde se nalazi.

Jasmin

Prema feng šuiju, jasmin je biljka koja privlači dobru energiju i ekonomsku stabilnost u dom. Žbunasta je biljka i krase je sitni beli ili bledožuti cvetovi opojnog mirisa.

Jasmin je prilično otporna biljka koja voli mnogo svetlosti, koja može biti direktna, ali lako preživljava u hladnijim uslovima. Kao i sve druge biljke na ovoj listi, voli umereno zalivanje, pa ako se gaji u tegli, najbolje je pre zalivanja proveriti da li je zemlja oko nje malo suva. Ako je zemlja oko jasmina previše vlažna, listovi će požuteti.

Bosiljak

Za mnoge je bosiljak samo aromatičan začin koji se koristi za kuvanje mnogih jela. Međutim, to je mnogo više od toga, a takođe je i biljka koja štiti dom od negativne energije i privlači finansijski prosperitet. Neki ga čak koriste za paljenje tamjana kako bi oterali negativnu energiju.

Bosiljak se veoma lako održava čak i kao živa biljka u tegli. Idealno bi bilo da je postavite pored prozora gde će imati dovoljno svetlosti i umereno zalivati tek kada se zemlja malo osuši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.