Ove greške sa produžnim kablom mnogi prave svaki dan, a lako mogu da izazovu požar

Obratite pažnju

Produžni kablovi nisu konstruisani da izdrže preterano opterećenje struje, te postoji rizik od pregrevanja i požara ukoliko ih preopteretite, upozoravaju vatrogasci.

Kada su već uključeni televizor, računar i lampa, dodatno uključivanje električnog radijatora može dovesti do požara u domu, piše City magazine.

Većina proizvođača električnih radijatora preporučuje direktno povezivanje sa zidnom utičnicom, a ne preko produžnog kabla.

Nikada ne priključujte velike uređaje na produžni kabl. Ako koristite produžni kabl, redovno proveravajte gajtane na uređajima i zamenjujte ih ako su oštećeni.

Držite sve kablove i utičnice dalje od izvora toplote, ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se sprečilo pregrevanje. Uvek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.

Kada je reč o ostalim merama opreza, stručnjaci preporučuju da se veliki aparati drže udaljeni od zida kako bi se izbeglo zadržavanje toplote.

Takođe, uključivanje lap topa ili punjača za telefon, koji posle danima ostaju uključeni, a leže na krevetu, može da bude korak ka požaru.

Takođe:

  • Izbegavajte prekomerno savijanje ili uvijanje produžnog kabla, kako biste sprečili oštećenje unutar kabla.
  • Nemojte koristiti oštećene utikače ili utičnice na produžnom kablu. Ako primetite oštećenja, odmah zamenite utikače ili potražite stručnu pomoć.
  • Koristite produžni kabl odgovarajuće dužine za potrebe vaših uređaja. Upotreba prekratkog kabla koji je pod prevelikim opterećenjem može uzrokovati pregrevanje.
  • Postavite produžni kabl tamo gde neće biti izložen direktnoj sunčevoj svetlosti ili ekstremnim temperaturama.
  • Ako koristite produžni kabl napolju, obezbedite da je to odgovarajući, vodootporan kabl, i držite utikače iznad nivoa tla kako bi se izbeglo kontaktiranje s vlagom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.