Ove sobne biljke nikada ne držite zajedno u stanu, „ubijaju“ jedna drugu

Neke biljke nikako ne treba da držite zajedno u stanu, jedna drugu praktično „ubijaju“.

Jednostavno se dešava da se neke od ovih biljaka praktično takmiče za svetlost i vlagu i tako uništavaju svoje „komšije“.

Pravilno kombinovanje i držanje biljaka u stanu je ključno za njihov razvoj.

Evo kakve su potrebe vaših biljaka, koliko treba da se zalivaju i ne stavljajte ih pored „konkurenta“.

Evo koje biljke nikako ne bi trebalo da držite zajedno…

1. Fikus i kaktus
Fikus je poznat po velikoj potrebi za vlagom i svetlošću. S druge strane, kaktusi su sukulenti koji skladište vodu i uspevaju uz minimalno zalivanje. Ako stavite takav par jedan pored drugog, fikus može početi da se takmiči sa kaktusom za vlagu i svetlost, a kaktus neće tolerisati previsoku vlažnost od redovnog zalivanja fikusa. Rezultat – ovo će negativno uticati na razvoj i jedne i druge biljke.

2. Orhideja i geranijum
Orhideje su prelepo egzotično cveće koje zahteva posebnu negu. One rastu u tropima i navikle su na visoku vlažnost, pa se kod kuće često uzgajaju u posudama sa posebnim supstratima i zemljištima. Geranijum je u suštini otporan na različite uslove. Ona preferira suvu klimu i hranljivo zemljište. Ne stavljajte orhideju i geranijum jedno pored drugog osim ako niste sigurni da možete stvoriti dovoljno vlažnu klimu za prvu. Osim toga, ove biljke se takmiče i po mirisu, a kako je geranijum dominantan, može da „nadvlada“ delikatnu orhideju…

3. Fikus i ljubičica
Nezahtevni fikus ne koegzistira dobro sa ljubičicama zbog različite nege. Velikom cvetu je potrebno obilno redovno zalivanje i sunčano mesto, osim toga, zahteva puno slobodnog prostora. Ljubičici je takođe potrebno dobro osvetljenje. Kada fikus dostigne impresivnu veličinu, jednostavno će zaseniti malo cveće i onemogućiti mu razvoj.

4. Kalateja i kaktus
lateje su biljke sa šarenim listovima koje vole visoku vlažnost i senku. Pa tako, ne može se reći da mogu da dele prostor sa kaktusima koji preferiraju suvoću i jaku svetlost. Ovakav spoj može da uspori ili prekine rast obe biljke.  Kaktus će dobiti previše vlage, a kalateja će dobiti premalo svetlosti.

5. Sanseverija i ljubičica
Sanseverija, ili „svekrvin jezik“, poznata je po svojoj sposobnosti da preživi u ekstremnim uslovima, uz minimalnu potrošnju vode. Ljubičice vole obilno zalivanje i umerenu vlažnost. Ako stavite sanseveriju pored ljubičice i ne pojačate vlagu u prostoriji, ova druga trpeti posledice na suvom vazduhu.

6. Anturijum i orhideja
Ako stavite anturijum i orhideju jedno pored drugog na prozorsku dasku, obe biljke će prestati da cvetaju. Čak i ako se pupoljci pojave, brzo će se osušiti i otpasti. Anturijum će početi da bledi, listovi će početi da odumiru, i generalno će prestati da se razvija i raste.

(Mondo)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.