U trendu

Ove stvari u kući ludo troše struju: Obratite pažnju na poslednju

Znamo da većina kućnih aparata troše dosta struje, ali jedna stvar na ovoj listi je često zanemarena u našem domu, a bukvalno može da dovede do toga da bacate novac kroz prozor.

Naučiti da svesno koristimo kućne aparate i druge predmete u kući može nam pomoći da smanjimo potrošnju energije na računu i uštedimo.

1. Klima uređaj

Danas je nezamislivo živeti bez klima uređaji tokom letnjih ali i zimskih dana. Ipak, oni često znaju da „progutaju“ puno struje. Ako u stanu ili kući imate klima uređaj, neka bude praksa da ga isključite kada niste u kući. Termostat uvek namestite na višu temperaturu, dakle ne mora biti na 23 stepena, može npr. na 25, tako ćete uštedeti energiju od 3 do 5 posto. Računica pokazuje da najlošije prolaze oni koje klima uređaj ubaci u „crvenu“ najskuplju zonu.

2. Frižider

Pazite da vrata frižidera ne budu otvorena duže vreme jer će u protivnom ući puno toplog vazduha. U tom slučaju uređaj će morati da spusti temperaturu na uobičajenu, a za to će povući dodatnu količinu električne energije, piše Novi.ba.

3. Bojler

Budući da je bojler jedan od najvećih potrošača, trebalo bi da koristite zelenu tarifu i njime grejete vodu samo noću. Takođe je vrlo važno redovno ga čistiti od kamenca jer sam kamenac usporava proces zagrevanja što dovodi do veće potrošnje električne energije. Ako ste sami ili vas je samo dvoje, bojler je najbolje uključiti samo noću kada je struja jeftinija. Isto važi i za mašine za pranje rublja.

4. Sijalice

Možda je suvišno isticati, ali ušteda električne energije gašenjem sijalica je više nego značajna. Takođe se preporučuje zameniti obične sijalice štedljivim LED sijalicama.

5. Šporet i rerna

U višečlanim porodicama čest je slučaj da se obroci pripremaju svaki dan, što osim što oduzima puno vremena, podrazumeva i veliku potrošnju električne energije. Prilikom korišćenja rerne ključno je izbegavati njeno otvaranje tokom pečenja, a druga mogućnost je pogodnost koju nude svi moderni uređaji, pa tako i rerna, da u njoj koristite i pečete dva jela. Time se štedi vreme i električna energija. Prethodno je isključite i ostavite jelo da se peče na toplom dok se rerna hladi.

Kada govorimo o pločama za kuvanje i kuvanju hrane na njima, ključno je da veličina posude odgovara veličini ploče za kuvanje, kako se ne bi trošila nepotrebna energija. Dobro je znati i da posude s debljim dnom štede energiju jer se hrana brže priprema u njima.

6. Prozori

Prozori često mogu biti odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, ali i veliku potrošnju energije. Ako imate stare prozore koji uzrokuju gubitak toplote, postoji nekoliko saveta kako rešiti problem. Proverite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg trošenja, pa ih je potrebno samo zameniti. Sledeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje brtvene trake na prozorsko krilo ili okvir. Stari prozori vremenom počnu da se krive, naročito ako su drveni. Takođe možete staviti folije na prozore. Folije se postavljaju na prozore i smanjuju protok toplote kroz njih, što je vrlo važno s obzirom da najveća količina toplote iz unutrašnjosti odlazi napolje kroz prozorsko staklo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)