U trendu

Ovi kućni aparati troše struju nenormalno čak i kada ne rade: Jedan svi ostavljamo u utičnici

Poskupljenju struje se ne nazire kraj, a ako ste počeli da razmišljate kako da prištedite, možda bi trebalo da počnete upravo tako što ćete prestati s „rasipanjem“ energije na uređaje dok ih i ne koristite

Da bismo štednju sproveli u delo, trebalo bi se dodatno informisati na koji način određeni uređaji funkcionišu. A to je bitno, jer često imamo pogrešnu pretpostavku da smo isključenjem određenog uređaja prekinuli potrošnju struje.

Na žalost, nije uvek tako, jer – neki uređaji se ponašaju drugačije.

Gotovo svi mi gasimo TV pritiskom na crveno dugme, ali to ga ne gasi, samo uređaj stavlja u stanje mirovanja. To znači da struja i dalje teče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mesečnom nivou, ali na godišnjem je vidljivo i nije zanemarivo. Pogledajte energetsku oznaku svog televizora i ako je niža od A, savet stručnjaka je da isključite uređaj iz struje kad god možete.

Punjači

Punjači za telefone i druge uređaje ne moraju biti stalno priključeni na struju, jer vas to košta ne samo potrošene struje, već i novca. Svi ostavljamo punjače, nekoliko njih po kući stalno spojene na izvor struje, ali kad bismo naizmenično isključili sve punjače za telefone, tablete i druge uređaje, sigurno bismo nakon nekog vremena videli razliku u štednji struje.

Zamrzivač

Zamrzivač je stalno uključeni iz očiglednih razloga, pa ne čudi što je oko 12 odsto potrošnje električne energije u domovima rezervisano za njih. Iako ih ne možemo tačno isključiti kada izađemo iz kuće, možemo preduzeti jednostavne korake kako bismo učinili da troše manje električne energije. Redovnim čišćenjem zamrzivača, spolja i iznutra, osiguravate da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno zagrevanje kako se ne bi nakupljale zalihe leda.

Držanje vrata zamrzivača otvorenima kratko vreme takođe pomaže. Kada napuštate kuću ili dom na nekoliko dana i nećete koristiti ove uređaje, aktivirajte njihov ECO način rada i štedite struju dok se ne vratite. ECO način rada takođe je dobar izbor za svakodnevnu upotrebu, ali morate se informisati o tome šta vaš uređaj može, a šta ne.

Konzole

Konzole za video igre često se ne isključe u potpunosti kako bi se kasnije uključile i brže pokretale igrice, a ne troše uopšte mnogo električne energije, a štednja struje se vidi čak i na dnevnoj bazi. Odavno je poznato da konzole „jedu“ velike količine struje kada su u maksimalnom pogonu, tj. kada ste usred igre. Zato, kada ih ne koristite – isključite ih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar