Ovi uređaji u kući gutaju struju, a da niste ni svesni, pravi su „energetski vampiri“

Sa svih strana stižu preporuke da se ove zime što više štedi struja kako bi država manje morala da je uvozi i kako ceo energetski sistem ne bi bio prenapregnut. Građani se na razne načine dovijaju ne bi li smanjili račune za električnu energiju, a stručnjaci savetuju da je ušteda je i te kako moguća ako probate da nađete način kako da uštedite na „energetskim vampirima“.

Ukoliko želite da uštedite na potrošnji struje, prvo što treba da uradite jeste da što je više moguće pranje veša prebacite na noćne termine, kada je struja jeftina.

Najveći potrošači dolaze iz kategorije bele tehnike, ali budući da nije racionalno štedite tako što ćete isključivati frižidere ili zamrzivače, najoptimalnije je da upotrebljavate veš mašinu kada je jeftina struja. Podsećamo, jeftinija tarifa zavisi od oblasti i grada, a u Beogradu traje u periodu od ponoći do osam ujutru.

Pored veš mašine, drugu stvar koju možete redukovati jeste korišćenje bojlera. U ukupnoj mesečnoj potrošnji 10 odsto troškova odlazi na korišćenje bojlera, pa se preporučuje da se od isključuje tokom većeg dela dana.

Ako mnogi ne obraćaju pažnju da su ruteri uopšte uključeni, jer se podrazumeva da jesu, ovi mali uređaji zauzimaju gotovo 12 odsto potrošnje u domaćinstvima na mesečnom nivou. Suština je da oni i nisu veliki potrošači, ali rade celog dana uglavnom tokom cele godine, što stvara velike rashode.

Upravo ovi mali uređaji, neprimetni koje koristimo celog dana, 30 dana u mesecu, predstavljaju tzv. „energetske vampire“. Iako malo troše, uređaji poput rutera, modema, kompjutera i televizora predstavljaju deo svakodnevne rutine koji mesečno mogu da predstavljaju od pet do 10 odsto potrošnje, piše Nova.rs.

Iako je deo poslova nemoguće obaviti posle ponoći, uštede koje se tada prave mogu značajno utiču da imate više novca u vašem buđelaru. U pitanju je takozvana razlika između više i niže tarife, gde niža predstavlja jeftinu struju.

Prilikom potrošnje u domaćinstvima viša tarifa je četiri puta skuplja od niže, pa bi toliko i mogla da se računa ušteda ukoliko bi se deo potrošnje prebacio nakon ponoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.