U trendu

Ovih devet namirnica trebalo bi čuvati u frižideru, ali retko ko ih tamo stavlja

Postoji mnoštvo namirnica za koje se možda ne čini da ih treba držati na hladnom, ali stručnjaci kažu da bi tamo trebalo da budu jer je to siguran način da maksimalno povećate njihovu trajnost, pa čak i ukuse. Od tortilja do citrusa, ovaj spisak obuhvata mnoštvo namirnica koje mnogi stavljaju svuda, osim na njihovo pravo mesto – u frižider, prenosi New York Post.

Tortilje

Akademija za ishranu i dijetetiku jasno savetuje da se tortilje drže u frižideru jer – kao što je obično navedeno sitnim slovima – tako mogu trajati puno duže. ‘Datum na njihovom pakovanju služi za kvalitet, tako da kada se hrana, poput tortilja, pravilno skladišti, može se konzumirati nakon isteka roka, ako nema znakova kvarenja’, poručili su iz Akademije.

Pite

Pite, posebno pite s orahom i bundevom, mogu postati magneti za bakterije. Sigurne su za jelo na sobnoj temperaturi samo otprilike sat nakon što ih izvadite iz rerne. ‘Nakon toga, trebale bi da idu pravo u frižider i biti pojedene u roku od tri do četiri dana ili zamrznute’, napominju iz Akademije. Takođe, voćne pite mogu se čuvati na radnoj površini do dva dana, zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprečavaju rast bakterija.

Sirup

Javorov sirup se obično smatra sivom zonom kada je u pitanju skladištenje. Ipak, stručnjaci savetuju da će držanje sirupa u frižideru znatno produžiti njegov životni vek. ‘Čuvan u frižideru, javorov sirup obično može ostati svež do godinu dana. Međutim, ako primetite bilo kakvu pojavu plesni, svakako ga odmah bacite’, poručuju. Ovo takođe važi i za čokoladni sirup koji može preživeti šest meseci nakon otvaranja.

Citrusi

Voće poput narandži, limete i limuna držite na hladnom kako biste produžili njihovu upotrebu na više od mesec dana. ‘Ako se drže u frižideru, citrusi se mogu čuvati tri do šest nedelja’, rekla je Kristina Vard, viša direktorka u Sunkist Growers, ‘Grejp se može čuvati i na toplijim temperaturama’.

Kukuruz

Kukuruz u klipu puno bolje preživljava kad je na hladnom budući da počinje da gubi sadržaj šećera kad se ostavi na sobnoj temperaturi. ‘Osim ako ne nameravate da ga kuvate odmah, držite kukuruz u frižideru jedan do dva dana’, upozoravaju stručnjaci iz Akademije.

Maslac od kikirikija

Hlađenje maslaca od kikirikija lak je potez za izbegavanje neprijatnih situacija, rekla je profesorka Margaret A. Kuper sa Univerziteta u Arizoni. ‘Budući da ne sadrži konzervanse ni stabilizatore, najbolje ga je čuvati u frižideru kako bi zadržao svežinu i sprečio izdvajanje ulja’, objasnila je, ‘Verovatnije je da će izdvojeno ulje u neohlađenom prirodnom maslacu od kikirikija pre postati užeglo, što dovodi do neprijatnog ukusa i teksture’.

Kečap

Proizvođač kečapa, Heinz, nedavno je objavio da se kečap uvek treba držati u frižideru. Akademija za ishranu i dijetetiku primetila je da će ohlađeni kečap trajati i do šest meseci: ‘Dok će njegov visok sadržaj kiseline uništiti većinu bakterija, niske temperature pomažu u održavanju ukusa i svežine’, prenosi Večernji list.

Integralno pšenično brašno

Namirnice od celovitog zrna pšenice, poput brašna, mogu postati vrlo zahtevne za rukovanje, kažu stručnjaci. ‘Nažalost, ukus celovitih žitarica počinje da nestaje nakon što se žitarice samelju. A bez posebne brige, brašno od integralnih žitarica može postati u najboljem slučaju bljutavo, a kako vreme prolazi gorko’, navodi King Artur Baking Company na svojoj veb stranici, ‘Što je hladnije i tamnije okruženje za skladištenje, to će brašno od celovitog zrna duže trajati. Toplota i svetlost povećavaju brzinu oksidacije, pa je skladištenje u zamrzivaču idealno’.

Maslac

Iako Uprava za hranu i lekove prenosi da je ostavljanje maslaca i margarina na sobnoj temperaturi tehnički sigurno, to garantuje da će užegnuti. ‘Margarin se može razdvojiti na ulje ili vodu i komade ako se ne drži u frižideru, iako će biti siguran’, prema FDA,

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar