Ovih pet uređaja treba isključiti iz struje pre odlaska na godišnji odmor

U svom domu imamo mnoštvo kućnih aparata o čijoj bezbednosti stalno moramo da vodimo računa. A to je naročito važno prilikom odlaska na duže iz doma, tokom godišnjih odmora, kada bi trebalo da određene uređaje isključite iz struje da biste bili bezbedni i fokusirali se na uživanje u odmoru. Jer neki uređaji mogu dovesti do strujnog udara ako se ostave uključeni, a vaši računi za struju se mogu povećati.

Pre putovanja, trebalo bi da isključite ove kućne aparate:

Mali kuhinjski aparati

Den Mok, direktor kompanije Mister Sparky, kaže da je najbolje isključiti blendere, aparate za kafu, tostere i druge male kuhinjske uređaje pre nego što izađete iz kuće. Rekao je da ovi uređaji troše struju čak i kada ne rade.

Stručnjak Metju Šeli iz Dualita preporučio je isključivanje malih kuhinjskih uređaja kako bi se smanjio rizik od požara ili oštećenja uređaja ako dođe do strujnog udara.

Ventilatori

Mok preporučuje da isključite sve ventilatore i prečistače vazduha pre nego što napustite kuću. On je istakao da ih ne treba paliti, jer rizikujete kvar ili požar u slučaju strujnog udara. Ovi uređaji takođe troše mnogo energije kada su u režimu mirovanja.

Računari

Kuće koje imaju pametne sisteme takođe mogu biti u opasnosti ako ostave uključene uređaje. Mok je rekao da su uređaji ostavljeni uključeni jedna od glavnih grešaka koje treba izbegavati. Objasnio je da nije dovoljno imati računar u neaktivnom režimu kada idete na putovanje koje traje više od jednog dana.

Mašine za pranje sudova i veša

Ian Palmer-Smith, specijalista za uređaje u kompaniji Domestic & General, rekao je da mašine za pranje sudova i mašine za pranje veša troše mnogo struje zbog potrebe za vodom. Oni troše više energije od drugih u režimu pripravnosti jer moraju biti spremni da zagreju vodu na zahtev.

Televizori i konzole za igre

Ostavljanje televizora i konzola igrica uključenih je takođe prava opasnost za vaš dom. Mok tvrdi da su to uređaji koji se često ostavljaju uključeni kada ljudi idu na put.

„Ako je jaka oluja dok ste odsutni i nemate zaštitu od prenapona u celoj kući, uređaji poput televizora i konzola su u opasnosti od preopterećenja i kratkog spoja“, rekao je on, a prenosi Klix.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.